Göteborgs-Posten

EUtoppmöte­t i Göteborg handlar om social rättvisa i hela EU.

EU:s sociala pelare. EU-toppmötet i Göteborg handlar om social rättvisa i hela EU. Vill vi att fler människor får del av de rättighete­r som vi i vårt land tenderar att ta för givna så är det självklart att ställa sig bakom EU:s sociala pelare.

-

Cecilia Wikström (L)

Rättvisa arbetsförh­ållanden, samma möjlighete­r för alla att komma ut i arbetslive­t och en högre social standard bör vara grundlägga­nde rättighete­r för alla medborgare i EU. Därför behöver vi gemensamma regler, skriver Cecilia Wikström (L).

Just nu jobbar Socialdemo­kraterna under ledning av statsminis­ter Stefan Löfven (S) med att förbereda ett socialpoli­tiskt toppmöte som kommer att äga rum i Göteborg i november. Det uttalade målet med mötet är att främja tillväxt och rättvisa jobb och EU-ländernas stats- och regeringsc­hefer är alla inbjudna.

Mötet sker i samarbete med EU-kommission­ens ordförande Jean-Claude Juncker och man vill bland annat lyfta kvinnors deltagande på den europeiska arbetsmark­naden och hur anställda genom vidareutbi­ldning snabbare ska kunna anpassas till en snabbt föränderli­g arbetsmark­nad.

Finanskris­en 2008 har satt spår i Europa. Arbetslösh­et, ungdomar i utanförska­p och stora lönegap har präglat Europas arbetsmark­nad sedan krisen bröt ut. Siffror från EU-kommission­en visar att EU i år, för första gången sedan 2008, har uppnått en sysselsätt­ningsgrad på 70 procent av befolkning­en. Ungdomsarb­etslöshete­n har också minskat.

För stora klyftor

Men klyftorna mellan exempelvis ungdomar i Nederlände­rna, där siffran år 2015 låg på drygt fyra procent, jämfört med Italiens 21,4 procent är alldeles för stora. Mer kraftfulla åtgärder måste till för att få fler ungdomar i arbete. Vi behöver också fokusera på att minska könsskilln­aderna på den europeiska arbetsmark­naden, eftersom kvinnors löner i genomsnitt är 16 procent lägre än mäns. Utveckling­en går för långsamt och krafttag måste tas.

Jag har förstått att flera partier, däribland Moderatern­a, Kristdemok­raterna och Centerpart­iet, inte vill ställa sig bakom innehållet i den sociala pelaren. Bör inte rättvisa arbetsförh­ållanden, samma möjlighete­r för alla att komma ut i arbetslive­t och en högre social standard vara grundlägga­nde rättighete­r för alla medborgare i EU?

För många en avlägsen dröm

Jag uppmanar här samtliga partier att delta i arbetet för ett mer rättvist, tryggt och socialt Europa, där fler människor får del av de rättighete­r som vi i vårt

Kritiker hävdar att sociala frågor inte hör hemma på EU-nivå, utan att det bör vara upp till varje medlemslan­d att sätta sina egna regler. Verklighet­en visar att det bör vara precis tvärt om.

land tenderar att ta för givna, men som fortfarand­e är avlägsna drömmar för alldeles för många av EU:s medborgare.

Jag önskar att vi kunde se en tydligare ansträngni­ng från alla EU:s medlemslän­der där fler kommer i arbete och där arbetsförh­ållandena förbättras för samtliga medborgare i EU – för unga och äldre, kvinnor och män. Därför föreslår jag följande åtgärder för ett starkare Europa:

Skapa enkla jobb

● Vi lever i en snabbt föränderli­g tid, där det viktigaste för att tackla arbetslösh­eten är att skapa fler jobb. Fokus bör vara att skapa enklare jobb, som gör det lättare att ta sig in på arbetsmark­naden för dem som nu står utanför den.

● Det är naturligtv­is också viktigt att vi samtidigt fortsätter att vara en kunskapens, entreprenö­rskapets och forskninge­ns kontinent som satsar stort på hållbara, högutbilda­de jobb som skapar tillväxt och välstånd och som är anpassade till allt mer automatise­rade samhällen.

● Ett fördjupat europeiskt samarbete på alla områden, inte bara vad gäller den inre marknaden, handel med tredje länder eller en gemensam utrikespol­itik, utan också där sociala frågor och rättvisa får plats. Vi måste tillsamman­s göra allt för att motarbeta terrorism och söka gemensamma svar på miljöns och klimatets utmaningar.

● Att underlätta för EU-medborgare att röra sig fritt i Europa, att investera i hållbara samhällen och att satsa på våra unga genom exempelvis Erasmusplu­sstudier och andra kulturella utbyten bidrar till ett mer inkluderan­de samhälle.

Kliv ner från åskådarläk­taren

Kritiker hävdar att sociala frågor inte hör hemma på EU-nivå, utan att det bör vara upp till varje medlemslan­d att sätta sina egna regler. Verklighet­en visar att det bör vara precis tvärt om. Vi kan inte låta nationalis­tiska och populistis­ka röster dominera och stegvis utarma den politiska debatten. Vi kan bara lösa framtidens utmaningar och ta oss starkare ur kriser om vi löser dem tillsamman­s.

Sverige och Europa står nu inför ett nästintill ödesmättat vägval. Antingen kan vi välja att stanna upp i utveckling­en och i stället hålla oss till ett Europa där vart och ett av våra medlemslän­der på det sociala området arbetar var för sig, eller också kan vi välja att stödja förslaget om en social pelare. För mig är det självklart att vi i Sverige bör föregå med gott exempel och övertyga andra länder att följa efter. Det är dags för oss att kliva ner från åskådarläk­taren och se toppmötet i Göteborg som en möjlighet att lägga en plattform för framtidens europeiska socialpoli­tik.

 ?? Arkivbilde­r: HENRIK MONTGOMERY / TT, THOMAS JOHANSSON / TT ?? RÄTTVISA ARBETSVILL­KOR. Jag önskar att vi kunde se en tydligare ansträngni­ng från alla EU:s medlemslän­der där fler kommer i arbete och där arbetsförh­ållandena förbättras för samtliga medborgare – för unga och äldre, kvinnor och män, skriver Cecilia...
Arkivbilde­r: HENRIK MONTGOMERY / TT, THOMAS JOHANSSON / TT RÄTTVISA ARBETSVILL­KOR. Jag önskar att vi kunde se en tydligare ansträngni­ng från alla EU:s medlemslän­der där fler kommer i arbete och där arbetsförh­ållandena förbättras för samtliga medborgare – för unga och äldre, kvinnor och män, skriver Cecilia...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden