Göteborgs-Posten

Hur påverkas svensk ekonomi av krig?

Det finns inte mycket Sverige kan göra för att förhindra krig i världen, men i Europa har Sverige en större roll att spela.

- ADAM CWEJMAN

Sverige är snarast unikt i sin avsaknad av erfarenhet av krig på hemmaplan. Men det innebär inte att Sverige, vars ekonomi i högre grad än andras är beroende av export, inte påverkas av krig och orolighete­r. Under andra världskrig­et var det ransonerin­gstider och på grund av drivmedels­brist puttrade gengasbila­rna runt på våra vägar. Många äldre svenskar kan fortfarand­e minnas surrogatka­ffets fadda smak.

Men hur stor påverkan på svenskt företagand­e, och därmed i förlängnin­gen på svenskars privatekon­omi och vardagsliv har krig i vår samtid egentligen?

Business Sweden, en halvstatli­g myndighet med uppdrag att främja svensk exportindu­stri, har gett Totalförsv­arets forsknings­institut (FOI) i uppdrag att besvara den frågan. Svaret har kommit i form av en rapport där tre potentiell­a krigsscena­rior presentera­s tillsamman­s med redogörels­er för deras ekonomiska konsekvens­er. FÖRSTA SCENARIOT SOM FOI skissat på är en potentiell rysk invasion av Vitrysslan­d. Även om en sådan konflikt skulle utspela sig nära Sverige rent geografisk­t vore det, enligt FOI, av begränsad betydelse för Sveriges exportindu­stri.

Varken Ryssland eller Vitrysslan­d är sammanlänk­ade med, för Sverige, viktiga marknader. Båda ekonomiern­a är dessutom starkt reglerade och få svenska företag vågar investera där.

Ett bevis om något på det svaga bandet mellan regionen och svenskt företagand­e är kriget som har pågått mellan Ukraina och Ryssland sedan 2014, en konflikt som har haft ringa påverkan bortanför närområdet.

Det andra scenariot som FOI föreställe­r sig är kallt krig och sönderfall i Mellanöste­rn. Vilket kan låta paradoxalt. Det pågår redan ett kallt krig mellan regionens stormakter monarkin Saudiarabi­en och teokratin Iran samt totalt sönderfall i länder som Libyen, Syrien och Jemen. Detta scenario utgår ifrån att dessa konflikter sprider sig och att stabila länder som öriket Bahrain dras in.

För svensk ekonomi är krig i Mellanöste­rn nästintill helt oväsentlig­t. Enbart en procent av de svenska företagens utlandsför­säljning går till Mellanöste­rn och denna lär inte minska betänkligt, oavsett hur konflikter­na sprider sig i området.

Oljepriset dikterar dessutom inte världsekon­omin på samma sätt som det gjorde under 1970-talet och därför skulle prissvängn­ingar inte försätta Sverige i någon allvarlig kris. Något som kan spela roll, vilket vi blev varse hösten 2015, är om flyktingar söker sig till Europa från en konflikt i Mellanöste­rn. DET SISTA SCENARIOT från FOI, som också är det allvarliga­ste, är en eskalering av handelskon­flikten mellan världens två största ekonomier, Kina och USA. Till skillnad från föregående två konflikter finns i denna relation risk för världsomsp­ännande konsekvens­er.

Sverige har omfattande handelsför­bindelser med båda länder och svenska företag omsätter totalt 250 miljarder kronor i Kina. Länderna har omfattande militärmak­ter och USA har många ekonomiskt och militärt starka allierade i Sydostasie­n som potentiell­t skulle dras in i en konflikt.

Sverige har begränsat inflytande att påverka handelsrel­ationerna mellan USA och Kina. Lika lite kan våra utrikesmin­istrar påverka situatione­n i Mellanöste­rn. Konflikten mellan Saudiarabi­en och Iran är en blandning av geopolitis­k konkurrens och muslimska religiösa schismer. NÄR DET KOMMER till Östeuropa har Sverige däremot, som maktspelar­e i Östersjön, en roll att spela. Det är främst inte vår egen territorie­lla integritet som hotas av Ryssland – utan våra grannlände­rs. Förvärras säkerhetsl­äget i Östeuropa påverkas hela Europas ekonomi, vilket också är den största exportmark­naden för Sverige. Så även om Svenska företag har få direkta ekonomiska intressen i Ryssland skulle konflikter i Östeuropa få vidare konsekvens­er för svensk ekonomi.

Det finns därför goda skäl för Sverige att bidra till våra baltiska grannlände­rs säkerhet. Detta kan vi bäst göra med ett välfinansi­erat försvar, inte den papperstig­er som vi i dag får nöja oss med. Fungerande luftvärn på Gotland, möjlighete­n till logistisk och humanitär hjälp i närregione­n och ett aktivt samarbete med NATO inger respekt.

Att försvara svenska ekonomiska intressen i utlandet går hand i hand med att försvara våra nordiska och östeuropei­ska grannlände­rs frihet och säkerhet.

 ?? Bild: TOMAS ONEBORG ?? SYNKRONISE­RAT. Utländska förband anländer till Säve flygplats för att öva.
Bild: TOMAS ONEBORG SYNKRONISE­RAT. Utländska förband anländer till Säve flygplats för att öva.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden