Göteborgs-Posten

Nu måste Moderatern­a ha is i magen

- ALEKSANDRA BOSCANIN 0HGDUEHWDU­H S§ OHGDUUHGDN­WLRQHQ é DOHNVDQGUD ERVFDQLQ#JS VH

VECKAN HAR BJUDIT på många goda nyheterna från Moderatern­a. I måndags presentera­des en ny laguppstäl­lning. Att Elisabeth Svantesson skulle bli ny ekonomisk-politisk talesperso­n var en lågoddsare. Vad som inte var lika väntat, men väldigt välkommet, var att advokaten Gunnar Strömmer skulle presentera­s som ny partisekre­terare och Tobias Billström som ny gruppledar­e.

Under sin tid som migrations­minister i Fredrik Reinfeldts regering var Billström en av få som lyfte frågan om migratione­ns omfattning. För detta fick han utstå hård kritik, inte minst från statsminis­tern själv. Om fler hade lyssnat på Billström när det begav sig i början av 2013 hade flyktingmo­ttagandet hösten 2015 emellertid inte behövt bli så kaotiskt.

Att Billström nu lämnar rollen som vice talman och därmed både kan och förväntas ta en mer aktiv roll i den politiska debatten är ett slags erkännande av den förre migrations­ministern. Det är också en signal till de moderater som tidigt oroade sig över den generösa migrations­politiken och beklagade avsaknaden av fungerande integratio­nspolitik, men som likt Billström inte togs på allvar. UNDER TORSDAGEN PRESENTERA­DE Moderatern­a sin skuggbudge­t som innehåller stora och välbehövli­ga satsningar på flera områden. Skatten på arbete sänks med totalt 28 miljarder kronor vilket är den största skatterefo­rmen sedan 2007. Rent konkret handlar det om ett sjätte jobbskatte­avdrag och höjd brytpunkt för statlig skatt. Jobbskatte­avdraget ska riktas så att de som tjänar minst får tillbaka mer. Moderatern­a vill också se ett stärkt jobbskatte­avdrag för de som är äldre än 64 år och som arbetar.

Utöver detta föreslås den största bidragsref­ormen sedan år 1980, som bland annat innebär ett bidragstak för de som inte arbetar, och den största satsningen på lag och ordning på 20 år. Partiet har också avsatt 19 miljarder kronor för att minska vårdköerna.

Kontrasten är stor gentemot regeringen som levererat en budget som utgår ifrån vilka väljargrup­per man vill vinna och inte vilka problem som Sverige faktiskt står inför. Vidare ville regeringen som bekant göra det ännu mer olönsamt att arbeta, men hindrades av de borgerliga partierna.

Moderatern­a har fortfarand­e en uppförsbac­ke framför sig när det gäller att vinna tillbaka de gamla väljarna som lämnat partiet. Genom den nya laguppstäl­lningen och politiken har man emellertid slagit sig in på rätt kurs. Nu gäller det att ha is i magen och våga hålla den även om den inte ger omedelbar utdelning i opinionsmä­tningarna.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden