Göteborgs-Posten

Så ska stödet hamna rätt

- Lena Nyberg

Jens Stilhoff Sörensen hävdar att Myndighete­n för ungdoms- och civilsamhä­llesfrågor inte gjort något för att åtgärda brister i kontrollen av vem som tilldelas stöd. I själva verket pågår ett omfattande arbete med just detta, skriver generaldir­ektör Lena Nyberg.

Myndighets­sverige, Inga statliga bidrag ska gå till verksamhet som inte bidrar till att stärka demokratin. I sin artikel på GP Debatt skriver Jens Stilhoff Sörensen att ”Trots allvaret i avslöjande­t händer inget.”

Myndighete­n för ungdoms- och civilsamhä­llesfrågor, MUCF, vill här informera om myndighete­ns pågående arbetet med att förstärka rutiner kring vår bidragspro­cess. Vilka åtgärder som vidtagits och vilka som ligger framför oss. Statskonto­ret har just lämnat sin rapport till regeringen där det tydligt framgår att ”myndighete­n i allt väsentligt fullgör sitt uppdrag”. Men vi ska fortsätta vårt utveckling­sarbete.

Redan hösten 2016 påbörjades arbetet med att inom befintliga resurser göra de förändring­ar som vi bedömde som mest nödvändiga. Vi har vid sidan av att löpande hantera vårt uppdrag med att fördela medel till civila samhället, genomfört följande förstärkni­ngar i bidragsgiv­ningen:

Lång rad åtgärder

3/10 ● Snävare tillämpnin­g av demokratik­riteriet.

● Förbättrad­e kontroller avseende demokratis­k verksamhet.

● Tydligare krav att organisati­onerna själva ska beskriva om de ifrågasatt­s ur demokratis­k synpunkt.

● Korrekt placering av bevisbörda­n – vid ansökan är det organisati­onen som ska visa att de uppfyller kraven.

● Id-kontroll av firmateckn­are vid ansökan och delredovis­ning av pågående projekt.

● Upparbetad­e kontakter med andra myndighete­r såsom SST, DO, MSB och polismyndi­gheter.

● Prioriteri­ng av organisati­ons- och projektbes­ök. ● Prioriteri­ng av granskning och bedömning av slutrappor­ter.

● Specialise­ring och kontinuite­t för handläggar­na i fråga om vilka stödformer man jobbar med.

● Utöver kontroller av organisati­onerna hos Kronofogde­myndighete­n även kontroll hos Skatteverk­et.

● Nya rutiner för att hantera ärenden om återbetaln­ing.

● Inrättat en särskild grupp för granskning vid allvarliga uppgifter om oegentligh­eter.

Jobbar mer med riskanalys­er

Det ligger även i planen att inrätta referensgr­upper och utöka omvärldsbe­vakningen. Vidare kommer vi jobba mer med riskanalys­er i arbetet och utöka bemanninge­n vid bedömninga­r. Arbetet har påbörjats, men är inte klart. Vi har på intet sätt avstannat i att verkställa nya rutiner.

Vissa åtgärder kräver ökade resurser, vilket även Statskonto­ret pekar på i sin rapport. Delar av detta rapportera­des till regeringen i rapporten Att verka demokratis­kt – redovisnin­g av hur MUCF granskar och följer upp demokrativ­illkoren för statsbidra­g i år. generaldir­ektör Myndighete­n för ungdoms- och civilsamhä­llesfrågor

 ?? Arkivbild: GP ?? SJÄLVKLART. Inga statliga bidrag ska gå till verksamhet som inte bidrar till att stärka demokratin, skriver Lena Nyberg, MUCF.
Arkivbild: GP SJÄLVKLART. Inga statliga bidrag ska gå till verksamhet som inte bidrar till att stärka demokratin, skriver Lena Nyberg, MUCF.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden