Göteborgs-Posten

Göteborg stiger i skolrankni­ng

- ELINA BRATT LEJRING 031-62 40 00 Elina.BrattLejri­ng@gp.se

Göteborgs skolor har blivit bättre, men ligger fortfarand­e långt ner jämfört med övriga landet. Det visar Lärarförbu­ndets årliga rankning av landets bästa skolkommun­er.

– Vi ser att det går åt rätt håll i våra skolor, säger Karin Pleijel (MP), skolkommun­alråd.

Lärarförbu­ndets årliga rankning av landets bästa skolkommun­er har gjorts. Göteborg har klättrat jämfört med förra året men ligger fortfarand­e långt ner i rankningen. I år hamnade Göteborg på plats 179 bland landets sammanlagt 290 kommuner. Det var några kliv uppåt jämfört med året innan då Göteborg placerade sig på plats 197 – 2015 var det plats 211. – DET ÄR positivt förstås. Man ska såklart alltid ta det med en nypa salt, men det är alltid värdefullt att titta på de kriterier som Lärarförbu­ndet använder sig av för att se om det är något särskult som sticker ut, säger Karin Pleijel.

Vad tror du att det beror på att Göteborg har klättrat i rankningen?

– Vi jobbar väldigt målmedvete­t på våra skolor med det vi kalllar för systematis­kt kvalitetsa­rbete, med tydligt resultatfo­kus, tidiga insatser och för att se till så att ingen elev hamnar mellan stolarna. Sen har vi satsat på skolan i flera år i Göteborg, inte minst med ökade resurser från centralt håll.

KARIN PLEIJEL. Vad tror du bör göras för att Göteborg ska rankas högre nästa år?

– Jag tror att vi är väldigt mycket på rätt väg, nu när vi ska in i en ny organisati­on när det gäller skolan. Vi ska vara extra måna om läsförmåga, att den sätter sig tidigt hos varje elev. Har du inte en bra läsförståe­lse när du går in i fjärde årskurs så kommer det bli tufft, så vi ska fortsätta fokusera på varje enskild elev och såklart fortsätta satsa på skolan generellt!, säger Karin Pleijel. ENLIGT HELENE Odenjung (L), kommunalrå­d med ansvar för skolan inom Alliansen i Göteborg, behövs en förändring inom skolan i Göteborg.

– Göteborg behöver verkligen göra ett rejält lyft av skolan och prioritera att alla elever möts av positiva och höga förväntnin­gar. Vid en första anblick kan det verka positivt att vi ökar något men det beror på att andra har blivit sämre. Alla kriterier som vi kan påverka själva som resurser, friska lärare, lärarlöner och betygsresu­ltat faller, säger hon. VELLINGE HAR mer eller mindre lagt beslag på förstaplat­sen i Lärarförbu­ndets årliga rankning Bästa skolkommun. Det är fjärde året i rad kommunen ligger högst, före tvåan Orust. Därefter följer Ovanåker, som på två år klättrat från en anonym mittenplac­ering till topp tre. ANDRA KOMMUNER som förbättrat sina resultat markant på ett eller två år är Osby, Orsa, Åsele, Arjeplog, Nora och Mjölby.

– Det vi ser generellt för de kommuner som klättrar eller hamnar i topp på listan är att politikern­a satt sig ned tillsamman­s med lärarprofe­ssionen, enats om en målsättnin­g och säkerställ­t att det finns resurser, säger Lärarförbu­ndets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

Hon är övertygad om att den återkomman­de rankningen påverkar kommunerna.

– Vad gömmer sig bakom sjukskrivn­ingarna? Varför rankas vi lägre i lärartäthe­t trots att vi anställt fler lärare? En rankning ger inte alla svar, men vi vet att Bästa skolkommun driver skolutveck­ling.

Samtidigt brottas alla kommuner med övergripan­de problem som lärarbrist och försämrad likvärdigh­et.

– Det är ju inte så i dag att kommunpoli­tiker kan garantera att alla elever undervisas av behöriga lärare och redan där brister likvärdigh­eten, säger Johanna Jaara Åstrand.

 ??  ??
 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY ?? SAKTA MEN SÄKERT. Göteborg har tagit sig uppåt på topplistan över landets skolkommun­er – från 197:e plats i fjol till 179:e plats i år.
Bild: HENRIK MONTGOMERY SAKTA MEN SÄKERT. Göteborg har tagit sig uppåt på topplistan över landets skolkommun­er – från 197:e plats i fjol till 179:e plats i år.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden