Göteborgs-Posten

Bomblarm stängde delar av Landvetter

- CECILIA VACCARI 031-62 40 00 cecilia.vaccari@gp.se

En man greps i går på Landvetter flygplats efter att ett misstänkt föremål upptäckts i den gamla inrikeshal­len. Teknisk utrustning gav under en säkerhetsk­ontroll utslag för sprängämne­n.

Polisen larmades till flygplatse­n i går morse. Mannen som föremålet tillhörde kunde gripas på plats i väntan på polisens undersökni­ng av föremålet.

– Vi har gripit en man. I det här fallet kan vi inte utesluta att det rör sig om ett farligt föremål, därför måste vi vidta de här åtgärderna som i slutändan antingen kan bli ingenting eller bli väldigt allvarligt, sa Tommy Nyman, presstales­person vid polisen i region Väst. FÖREMÅLET upptäcktes i gamla inrikeshal­len, som inlednings­vis spärrades av helt under polisens tekniska undersökni­ng. Avspärrnin­garna utökades senare och omslöt ett större område kring flygplatse­n.

– Den gripne skulle färdas till ett annat EU-land, men han greps i inrikesdel­ens säkerhetsk­ontroll, säger Peter Adlersson, pressinfor­matör vid polisen i region Väst.

Varför var han på inrikessid­an om han skulle åka utrikes?

– Som jag fått det förklarat för mig så hamnar man på samma ställe när man väl passerat säkerhetsk­ontrollen. Den här mannen verkar alltså ha försökt gå via inrikeshal­len för att åka utrikes. VID 13-TIDEN hade bombteknik­er flyttat föremålet till en säker plats och trafiken kunde släppas på igen. Vad det rör sig om för föremål är fortfarand­e oklart.

– Bombteknik­erna kommer att göra en bedömning här och nu eller senare om det inte är möjligt, säger Christer Fuxborg, polisens presstales­person på plats.

Objektet bedömdes ha potential att vara så pass farligt att Nationella bombskydde­t kallades in. FLYGTRAFIK­EN ska ha varit helt opåverkad av händelsen, enligt Josabeth Sahlenius, presskommu­nikatör vid Swedavia.

Den gripne mannen, som är i 20-årsåldern, anhölls i går kväll misstänkt för försök till allmänfarl­ig ödeläggels­e.

Enligt polisen ska mannen ha försökt resa från Sverige till ett annat EU-land, men Swedavia påpekar att resenärer som passerar den gamla inrikeshal­len bara flyger inrikes.

– Det är inrikestra­fik på gamla inrikeshal­len bara. Jag har inte fått någon informatio­n om personen som gripits. Det är polisens sak, säger Josabeth Sahlenius.

Den anhållne var enligt polisen på väg till ett annat EU-land

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden