Göteborgs-Posten

Låtsades vara apatisk – fick miljonbidr­ag

- SANDRA DIVINYI 031-62 40 00 sandra.divinyi@gp.se

Uddevallaf­amiljen fick miljonbidr­ag för att pappan i familjen påstods vara apatisk. Samtidigt kunde han köra bil – och en kväll kom polisen på honom med att köpa en tunnbrödsr­ulle. Nu har hovrättens dom kommit.

Mannen i 55-årsåldern påstod att han behövde hjälp med i princip allt, som toalettbes­ök, matning och påklädning. Därför anställdes hustrun som hans personliga assistent, några år senare anställdes även sonen. FÖR DET JOBB som de sade sig lägga ner för att hjälpa mannen betalade Försäkring­skassan ut assistanse­rsättning. Under tio år rör det som om drygt 6,6 miljoner kronor som betalats ut till Uddevallaf­amiljen.

Den misstänkta bluffen avslöjades sedan när mannen förnyade sitt körkort. Man kollade då om han fanns registrera­d för någon trafikförs­eelse.

– Då visade det sig att det finns en trafikförs­eelse från 2015. De började utreda detta och sedan kopplades polisen in, har åklagare Patrik Stintzing tidigare berättat. MISSTANKAR­NA stärktes, polisen började spana på familjen – och spaningen gav resultat. De såg bland annat hur han handlade mat med sin fru för att sedan lasta in varorna i bilen och köra därifrån.

Pappan, mamman och sonen åtalades för grovt bidragsbro­tt och grovt bedrägeri. Familjemed­lemmarna har dock hållit fast vid sin version om att pappan behövde all hjälp – och nekar till brott. UDDEVALLA TINGSRÄTT dömde föräldrarn­a till fängelse i fyra år medan sonen fick fängelse i två år. Domen överklagad­es och nu fastställe­r hovrätten domen mot föräldrarn­a.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden