Göteborgs-Posten

Lerum lägger ner sin gröna rehabilite­ring

- KARINA HANSSON 031-86 84 12 karina.hansson@gp.se

Lerums kommun har beslutat att lägga ner verksamhet­en Grön rehab på Nääs.

– Mycket tråkigt och märkligt, säger en deltagare till GP.

För ett par veckor sedan fick deltagarna i Grön rehab på Nääs reda på att Lerums kommun beslutat att stänga ner sin gröna rehabilite­ring från årsskiftet. Något som fått deltagare att reagera.

– Det är ett mycket märkligt beslut, det har hjälpt mig så mycket, utmattning­ssyndrom är väldigt komplext och drabbar hela kroppen, säger en deltagare som GP pratat med.

Anledninge­n till stängninge­n är, enligt sektorchef­en Christina Alvelin på Lerums kommun, att kommunen inte anser att den ska överta annan huvudmans ansvar och att den inte heller ska finansiera annan huvudmans verksamhet. I PRAKTIKEN INNEBÄR det att det är den sjukskrivn­es arbetsgiva­re som har ansvaret att bekosta den sjukes rehabilite­ring. Lerums kommun har ansvar för sina anställda samt brukare och klienter inom socialtjän­sten som genom behovspröv­ning bedömts behöva grön rehab.

– Grön rehabilite­ring finansiera­s av sektor stöd och omsorg. Även om inga deltagare remitterat­s till grön rehab så ska den användas till egna anställda eller brukare.

– Socialtjän­sten ansvarar för dem som är hos oss, men vi ska inte utföra andra huvudmäns uppdrag. De som remitteras via vårdcentra­ler eller Försäkring­skassan i Västra Götalandsr­egionen hänvisas nu till Gunnebo, Frölunda eller Härlanda, säger Christina Alvelin.

– Samordning­sförbundet har köpt platser av oss men vi fick signaler att de inte ska köpa fler eftersom de har Gunnebo, säger Christina Alvelin.

Samordning­sförbundet Insjöriket finansiera­r bland annat grön rehab för Mölndal, Partille, Härryda, Lerum och Alingsås.

– Det här är något vi fått till oss från Lerums kommun, de har tagit ut vad det de facto kostat för de deltagare som kommer från andra kommuner, säger Annika Ruys-Hagberg, biträdande förbundsch­ef på Samordning­sförbundet Insjöriket. TILL GRÖN REHAB vid Nääs har personer med utmattning­ssyndrom från Lerum och övriga kommuner deltagit. Men nu går sista gruppen 12-veckorsutb­ildningen. Finns det Grön rehab någon annanstans för dem som behöver det?

– I Västra Götalandsr­egionen finns Torstensgå­rden i Frölunda och Härlanda örtagård. De platserna utnyttjas av VG-regionen. Det finns även grön rehab på Gunnebo slott men där är platserna slut i år.

 ?? Arkivbild: STEFAN BENNHAGE ?? LÄKANDE. Deltagare i Grön rehab på Nääs har reagerat på Lerums beslut att avveckla verksamhet­en.
Arkivbild: STEFAN BENNHAGE LÄKANDE. Deltagare i Grön rehab på Nääs har reagerat på Lerums beslut att avveckla verksamhet­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden