Göteborgs-Posten

Östras personal fortbildas om löss

- FILIP KRUSE 031-62 40 00 filip.kruse@gp.se

Insatserna för att bli av med Östra sjukhusets vägglöss avslutades i lördags och från och med i går återgår verksamhet­en till det normala. Nu väntar en utbildning­sinsats för all personal i huset för att undvika framtida utbrott.

– Till att börja med kommer all personal som jobbar i huset, både drift-, städ- och vårdperson­al att få utbildning för att öka kunskapsni­vån om vägglöss för att bli tryggare i hanteringe­n av sådana här situatione­r, säger Johan Hägg, tjänsteman i beredskap på Västfastig­heter, som förvaltar huset.

Utbrotten av vägglöss i psykiatrih­uset har krävt omfattande saneringsi­nsatser. Efter att specialträ­nade hundar markerat för vägglöss på samtliga avdelninga­r har saneringsa­rbete pågått under september. Sedan har utrymmena kontroller­ats. I lördags var arbetet klart.

– Vi kommer att vara mer observanta framöver. Det här är mer uppe vår agenda nu, säger Johan Hägg.

Boel Mörck, chef för område 2 där psykiatri ingår, är lättad att problemen åtgärdats men också självkriti­sk till att rutiner inte tidigare funnits på plats. JOHAN HÄGG, Västfastig­heter

– Nu har vi tagit fram gemensamma riktlinjer så att alla vet vad som gäller, till exempel när det gäller tvätt. Med facit i hand kanske vi skulle ha haft tydliga rutiner redan från början men nu kommer vi inte vara så handfallna nästa gång. Men jag tycker att verksamhet­en klarat den här svåra situatione­n jättebra, säger hon.

Under oktober kommer personalen att få möjlighet att gå på två öppna föreläsnin­gar om vägglöss för att lära sig mer. Men redan nu är det nog många som förändrat beteenden, menar Boel Mörck.

– Jag tror inte det är många på område 2 som inte tänker på att ställa resväskan utomhus några dagar när man kommer hem från en resa.

Vägglössen har gjort att sjukhuset inte kunnat ha lika många vårdplatse­r men ingen av de berörda enheterna har behövt stängas helt under saneringen. I stället har patienter flyttats runt.

Om inga nya rapporter om vägglöss kommer är nästa steg att göra en sista uppföljnin­g någon gång kring årsskiftet. Dessutom tittar Västfastig­heter tänkbara förebyggan­de åtgärder. En lösning är använda kisel. Johan Hägg betonar att inget är beslutat ännu.

– Bygger man in kisel skär lusen sönder sig och torkar ut. Det är en metod, men inget som vi har testat ännu.

”Till att börja med kommer all personal som jobbar i huset, både drift-, städoch vårdperson­al att få utbildning”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden