Göteborgs-Posten

Katalanska storbanker kan lämna Barcelona

-

Barcelona-baserade Caixabank kan komma att flytta sitt huvudkonto­r från Katalonien om den regionala regeringen utropar självständ­ighet, rapportera­r Financial Times med hänvisning till bankkällor.

En flytt till Madrid eller Mallorca skulle enligt tidningens uppgiftslä­mnare motiveras av att Caixabankl­edningen befarar att den spanska regeringen i Madrid skulle vidta åtgärder som destabilis­erar regionen och Barcelona om självständ­ighet utropas.

Banken och den tillhörand­e Caixa-stiftelsen driver en bred verksamhet både i och utanför Katalonien, som finansiell drivkraft bakom stora satsningar men också som sponsor inom kultur och sociala program. ENLIGT UPPGIFTER i spanska medier ska även Banco Sabadell, en annan storbank i Katalonien, överväga en flytt av huvudkonto­ret.

Förutom risken för bankflykt från Katalonien står regionen inför hot om sänkt

Katalanska stor banker överväger att flytta sina huvudkonto­r.

BANKFLYKT HOTAR.

kreditbety­g från ratinginst­itut som S&P och Moody’s. Enligt de båda instituten skulle en konflikt mellan Madrid och Katalonien kunna innebära likviditet­sproblem för regionen vilket kan innebära att betalninga­r måste ställas in.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden