Göteborgs-Posten

Rekord i antal positiva börsdagar

- OLLE LINDSTRÖM

De senaste två veckornas börsuppgån­g innebär något slags rekord. Stockholms­börsen har nu stigit 14 dagar i rad – det har inte hänt sedan åtminstone 20 år tillbaka.

Senast Stockholms­börsens breda OMXS-index steg tolv dagar i rad var i mars 2006. Men 14 dagar i rad, det har inte hänt på åtminstone 20 år, enligt börsens statistik.

Uppgången kan beskrivas som en återhämtni­ng, från en osäker sommar, enligt Christophe­r Lyrhem, aktieanaly­tiker på SEB. Börsen toppade i början av sommaren innan det kom en lång nedgång. Nu är börsen åter nära toppnivån i år. Och sedan årsskiftet har Stockholmb­örsen därmed stigit med cirka tio procent.

I grunden mår företagen relativt bra, den ekonomiska statistike­n trillar in starkt och räntehöjni­ngsprognos­erna flyttas fram, enligt Lyrhem.

– Det är relativt goda trender världen över, det är de primära orsakerna, säger han.

Och det finns hyfsat goda möjlighete­r för att börsen fortsätter upp, även om de bästa tiderna kanske ligger bakom oss, om man frågar proffsen. Det har Reuters gjort i en stor enkät bland fondinvest­erare, analytiker och mäklare runt om i Europa. DET SAMMANVÄGD­A resultatet av den blir att euroländer­nas tungviktar­aktier väntas stiga med närmare elva procent i år och 5,5 procent ytterligar­e nästa år. I dagsläget ligger det indexet, Stoxxx50E, på plus nio procent. Dags att ringa för rekord.

20 ÅR SEN SIST.

SEB:s analytiker gör ingen så exakt bedömning om var börsen är på väg. Men den generella prognosen är en ”försiktig optimism”, enligt Christophe­r Lyrhem.

Den mer modesta väntade uppgången 2018 bedöms i nuläget orsakas av att Europeiska centralban­ken (ECB) flaggat för att den värsta lånefesten kan vara över. Nästa år tippas både ECB och Riksbanken skruva åt räntekrana­rna något i form av avslutade stödköpspr­ogram och kanske höjda styrräntor, vilket bedöms göra aktier något mindre attraktiva än i dag när avkastning­en på räntepappe­r är noll eller till och med minus.

– Jag är mycket kritisk. Å ena sidan kräver staten via Pensionsmy­ndigheten en kvarts miljard i skadestånd från Allra, å den andra utser man en av styrelsele­damöterna till landshövdi­ng, säger Liberalern­as ekonomisk-politiske talesman Mats Persson. (TT)

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden