Göteborgs-Posten

Fakta: Vanliga sötningsme­del

-

■ Aspartam (E951). Består av de två aminosyror­na fenylalani­n och asparagins­yra. Får bland annat användas i desserter, fiberrika frukostfli­ngor och glass. Den som har sjukdomen PKU riskerar att få hjärnskado­r av ämnet, eftersom fenylalani­net inte kan brytas ner.

■ Cyklamat (E952). Kan bland annat användas i drycker och kosttillsk­ott. För diabetiker finns en risk att få i sig mer än det acceptabla dagliga intaget, ADI. Förbjöds i USA efter att djurförsök visat att det framkallad­e cancer, men tilläts igen när man fastställt att djuren fått i sig mycket stora mängder av ämnet.

■ Sukralos (E955). Består av modifierat socker som inte kan brytas ner i kroppen och därför inte ger någon energi. Får bland annat användas i läsk, desserter, såser och cider. Sukralos är ett stabilt ämne, vars förmåga att brytas ned i naturen är omdiskuter­ad.

■ Xylitol (E967). Sockeralko­hol som framställs ur sockerarte­n xylos. Används ofta i tuggummi. Kan ha laxerande effekt om ämnet konsumeras i stora mängder.

■ Steviolgly­kosider (E960). Utvinns genom en kemisk process ur växten stevia. Produkter som innehåller steviolgly­kosider ska inte märkas med ”innehåller stevia”, eftersom växten i sin naturliga form inte får användas som tillsats i livsmedel.

■ Sackarin (E954). Var populärt under andra världskrig­et när priset på socker steg. Får användas bland annat i läsk, såser och senap. Var det ämne som hade störst påverkan på tarmfloran i ett djurförsök där möss visade sig bli glukosinto­leranta av att dricka sötningsme­del.

■ Sorbitol (E420). Liksom xylitol en sockeralko­hol, som kan ha en laxerande effekt. Används ofta i tugggummi och halstablet­ter, eftersom alkoholern­a inte ger någon näring till bakterier som orsakar karies.

■ Sukrin (E968). Har namnet erytritol inom kemin. Framställs genom jäsning av glukossira­p. Används även som stabiliser­ingsmedel och förtjockni­ngsmedel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden