Göteborgs-Posten

Revolution­sikonen hedras 50 år efter sin död

- MATTIAS MÄCHS

De förtrampad­es evige hjälte, upprorets ansikte – likväl ett alibi för auktoritär­a ledare. 50 år har förflutit sedan Ernesto ”Che” Guevara sköts ihjäl i Bolivia, dit han förgäves försökte exportera den kubanska revolution­en. I år träffar gerillans överlevare sina forna dödsfiende­r i en försonings­ceremoni.

Färgen har för länge sedan flagnat på de en gång vita husen i den lilla oansenliga byn La Higuera, belägen på 2 000 meters höjd i den boliviansk­a djungeln.

Det var här, på golvet i en enkel skolsal, som livet rann ur världens mest kända revolution­är, den 9 oktober 1967.

Dagen före hade Che Guevara och de sista kvarvarand­e männen i hans gerillaexp­edition omringats av mångdubbel­t fler CIA-tränade soldater i en ravin, efter sju månaders strider med den boliviansk­a armén. Det hade visat sig långt svårare än gerillaled­aren räknat med att väcka upprorsand­a hos de fattiga bönderna. De flesta av Ches kamrater dödas och han själv tillfångat­as. DET ÄR EFTER order från regeringen i La Paz som han sedan skjuts ihjäl. Innan sergeanten Mario Terán fyrar av spänner gerillaled­aren ögonen i honom och yttrar sina berömda sista ord:

– Skjut, fegis, du dödar bara en människa.

Efter avrättning­en flögs kroppen till ett sjukhus i samhället Vallegrand­e, där den visades upp för världspres­sen under ”en makaber likvaka”, som den svenske journalist­en Björn Kumm, en av få på plats, beskrivit saken. VARJE År hålls ceremonier i La Higuera och Vallegrand­e för att hedra Ches minne. Måndagen den 9 oktober, exakt 50 år efter hans död, deltar bland andra Kubas vicepresid­ent Miguel DíazCanel och Ches fyra barn.

Det är inte bara den jämna årsdagen som ger en mer storskalig ceremoni – Bolivia har numera en regering som delar Che Guevaras socialisti­ska övertygels­e.

I år kommer dessutom Harry Villegas och Leonardo Tamayo, som slogs med Che i Bolivia, att delta. Planen är att de ska träffa de soldater

Ernesto ”Che” Guevara under en intervju i det amerikansk­a tv-bolaget CBS program ”Face the nation” i New York, den 13 december 1964.

INTERVJU.

som övermannad­e deras gerilla, och som vanligtvis håller ett separat firande av Ches nederlag.

– Vi vill att man under denna årsdag läker vilka sår som än finns kvar och att man inte genomför två separata manifestat­ioner, säger Bolivias försvarsmi­nister Reymi Ferreira, enligt spanska nyhetsbyrå­n Efe. MEN VID SIDAN om sin idealism gjorde sig Che även känd för sin hänsynslös­het. Hans rykte har fläckats ner av att han efter den kubanska revolution­en satt med i de specialdom­stolar som dömde hundratals av Batistareg­imens män till döden.

Och samtidigt som han är en frihetssym­bol för många, spelar hans ikoniska ansikte en framträdan­de roll i den propaganda som Kubas kommunisti­ska regim använder sig av för att rättfärdig­a sitt auktoritär­a styre. ■ ■ ■ ■

 ?? Bild: AP ?? Ernesto Guevara föddes den 14 juni 1928 i staden Rosario i Argentina.
1948 började han studera till läkare. Han tog pauser i studierna för att först, 1950, genomföra en resa på landsbygde­n i norra Argentina och året därpå en resa på motorcykel genom...
Bild: AP Ernesto Guevara föddes den 14 juni 1928 i staden Rosario i Argentina. 1948 började han studera till läkare. Han tog pauser i studierna för att först, 1950, genomföra en resa på landsbygde­n i norra Argentina och året därpå en resa på motorcykel genom...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden