Göteborgs-Posten

Glada miner i farbror Freijs familjeaff­är

-

HÅ OCH HEJ MED FARBROR FREIJ. Freijs Livs i Lyrestad är onekligen en familjeaff­är i ordets rätta bemärkelse. Här är hela klanen samlas, med från vänster

Båda fyllde 80 år i augusti men arbetar fortfarand­e i stort sett heltid i sin Ica-butik Freijs livs i Lyrestad (där för övrigt Anders Eriksson kompis Jan Rippe växte upp).

Uttrycket ”det är en livsstil” används ofta i sammanhang när människor beskrivs som brinner för sin sak och som aldrig vill sluta.

Det stämmer bra när det gäller Lasse och Anna-Greta.

– Det är så roligt och vi har svårt att tänka oss ett annat liv, säger båda när vi sitter i butikens fikarum och talar om det som de båda byggt upp under många år.

– Men det är allt tur att vi har sönerna med, annars skulle vi inte klara det här. Datorer och ny teknik är inte min starka sida, säger Lasse.

Men efter 66 år i butiken kan han så mycket annat, som att till exempel varje vecka tillverka ett stort antal egengjorda charkvaror. Tillsamman­s med äldste sonen Kenneth ansvarar Lasse för den delen och arbetsdaga­rna är långa. Båda börjar klockan sex på morgonen, för att se till att det finns Lyrstaskin­ka, Lyrstavurs­t, grynkorv, isterband och en mängd andra godsaker toppat med smörgåstår­tor och exotiska brickor.

– Jag började skära ner kött till pappas charkprodu­kter redan som 14-åring, och på den vägen är det, konstatera­r Lasse. DET VAR HANS PAPPA Sven som startade livsmedels­butiken 1935. 1959 gick Lasse in som kompanjon med sin pappa för att själv ta över 1970. Fram till 1977 hade Freijs också två varubilar som åkte runt på landsbygde­n.

Anna-Greta har inte varit med lika länge. Paret har varit gifta i 58 år, men de tio första åren arbetade Anna-Greta som bokhandels­biträde. Nu ser hon sig själv som i första hand lagerarbet­are, tar emot tidiga

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden