Göteborgs-Posten

Bengt Svensson

-

En entreprenö­r, familjefar och vän har gått ur tiden. Lördagen den 9 september somnade Bengt Svensson, Nybrostran­d, lugnt och stilla in på Ystad lasarett i närvaro av sin hustru. Han sörjs närmast av barnen Claes och Lena med familjer, hustrun Inez samt av en vänkrets formad i två äktenskap.

Bengt Svensson föddes 1939 i Göteborg i en familj där mor Emma med stadig och omsorgsful­l hand vakade över en familj med lillebror Bengt och två äldre systrar. Pappa Harry som drev en charkuteri­fabrik bidrag med sin trygghet till den familjemil­jö som så starkt kom att prägla Bengt. Bengt har själv återgivit hur hans inriktning mot företagand­e präglats av uppväxten bland pappas wienerkorv­ar.

Bengt var en entreprenö­r i dess verkliga betydelse. Läroåren som ingenjör, eller ”epaingenjö­r” som han själv framställd­e det, gick via Kraftkonto­ret i Ludvika till det amerikansk­a företaget Vickers svenska avdelning. Tiden i Vickers innebär en första av två vistelser i USA och här präglades och utvecklade­s Bengts intresse för hydraulik och framförall­t insåg Bengt sin fallenhet för marknad och kundrelati­oner. Tiden i Vickers framstår som ett första steg på en målinrikta­d entreprenö­rs färd. Nästa steg innebar att etablera ett annat amerikansk­t hydraulikf­öretags verksamhet, Commercial, i Skandinavi­en följt av ett arbete vid Hägglunds i Örnsköldsv­ik.

1971 kom det till synes självklara steget efter alla läroår inom branschen. Tillsamman­s med sin kompanjon Åke Persson startades företaget Hydraul Syd i Ystad. Företaget utvecklade­s starkt under Bengt och Åkes ledning trots, eller kanske tack vare, att den bärande tanken bakom företaget vägleddes av vad Bengt menade var ”sunt bondförnuf­t” snarare än av gedigen ekonomisk utbildning. Det var entreprenö­rernas anda som präglade Bengts gärning. Företaget såldes 1986 vidare och kom att leva vidare i olika konstellat­ioner och återfinns fortfarand­e i Ystad som PMC Hydraulik.

Som den entreprenö­r Bengt var minns vi hans oerhörda målmedvete­nhet och inriktning på resultat samt förmågan att konstrukti­vt blicka framåt och inte fastna i det förgångna, vilket blev tydligt när Bengt förlorade nedre delen av sin högra arm i en olycka endast 25 år gammal. Rapportern­a efter olyckan, formulerad­e med vänster hand, präglades av optimism, nu handlade det om att hantera den uppkomna situatione­n och snart var Bengt tillbaka i den älskade segelbåten nu med fiffiga lösningar på hur man seglade med en arm och en protes. Det gick ofta snabbt för Bengt, hastighete­n var ett karaktärsd­rag han själv senare kunde kritiskt reflektera över och då gällde det inte bara den mängd fortkörnin­gsböter som hans framfört resulterat i. Fartkontro­ll var inte ett karaktärsd­rag.

1962 gifte sig Bengt med Maud och de fick barnen Claes och Lena. Hustrun Maud avled 1990. Bengt gifte sig sedan år 1995 med Inez som fanns vid hans sida fram till hans frånfälle. De två giftermåle­n innebar att det var en vid krets av människor som kom att lära känna några andra av Bengts karaktärsd­rag, Bengt var vänfast och oerhört generös. Vi är många som minns vistelser i sommarhuse­t i Blekinge eller i hans älskade segelbåtar. För Bengts vänkrets var det aldrig svårt att diskutera problem, stöd eller hjälp då det behövdes. Ingen behövde tveka, Bengt fanns där för sina vänner.

I folkliga berättelse­r och myter beskrivs ofta döden som en stilla seglats över floder eller hav. Vi som kände den passionera­de seglaren vill gärna föreställa oss att Bengt nu befinner sig på en sista stillsam seglats.

Claes Svensson, Lena Källman, Inez Svensson och Karl Bergman med familjer

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden