Göteborgs-Posten

Bonusinfo om farbror Frej

- HÅKAN LARSSON 031-62 40 00 namn@gp.se

Lasse Freij var förebilden när Galenskapa­rna & After Shave skapade sin populära figur (som dessutom stavar efternamne­t utan i, alltså Frej).

Anders Eriksson, det vill säga mannen som gjorde farbror Frej till ett begrepp, förklarar själv:

– Gubben kom till redan 1979 och hette då farbror Kurt. Men så kom Kurt Olsson och när Galenskapa­rna tog upp gubben igen bytte Claes (som skrev) till farbror Frej för att slippa förväxling­ar.

inte

LASSE ÄR en minst sagt välkänd profil i Lyrestad och har varit engagerad i föreningsl­ivet, bland annat som ordförande i numera nedlagda ishockeykl­ubben Lyrestad i 35 år.

– Jag har ett stort samhällsen­gagemang och har varit med i många sammanhang under åren.

Men det är Ica-butiken, som i dag omsätter 25 miljoner kronor, som har varit och är hans stora passion.

Varje morgon, vardag som helgdag, tar han trappan ner från bostaden på övervåning­en till butiken, där han alltså knappast är sysslolös. Arbetsdage­n brukar inte sluta förrän efter tolv timmar.

Anna-Gretas arbetsdaga­r är inte riktigt lika långa. NUMERA ÄR SÖNERNA Kenneth, Tomas och Dan också involverad­e som delägare i bolaget, och delar på den del som mamma Anna-Greta tidigare hade.

Och till slut blir det en naturlig övergång?

– Jag hoppas det. Skulle sönerna tröttna och få för sig att sälja kan det nog bli problem för en ny ägare. Ica är ganska tuffa med villkoren vid såna etablering­ar, säger Lasse.

Men ni lägger väl inte av än?

– Det är väl dags när vi inte längre tar oss ner för trappan eller inte vet varför vi går ner, säger Anna-Greta.

Piggare handlare än paret Freij är det svårt att hitta.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden