Göteborgs-Posten

Pirrig stämning

NOBELPRISE­T: ”En mästare på genrebland­ningar”. Så beskriver Sara Danius årets Nobelprist­agare i litteratur, Kazuo Ishiguro.

-

Ett så brittiskt uttal på Nobelprist­agarens namn har inte presentera­ts i Börssalen på minst tolv år. Det är nog jämnt skägg mellan Horace Engdahls ”Harold Pinter” och Kazuo Ishiguros namn i Sara Danius version. Det är alltid en pirrig stämning i Börssalen i Gamla Stan timmarna innan dörren öppnas och den ständige sekreterar­en kliver ut. Men i år var det som om osäkerhete­n var än större än vanligt. Vad skulle Svenska Akademien hitta på efter Bob Dylan?

När väl Sara Danius tillkännag­ivit att Kazuo Ishiguro får årets Nobelpris i litteratur fick hon om och om igen berätta om sin syn på Ishiguros författars­kap, men pratat med honom, det hade hon inte gjort. Sedan försvann hon plötsligt en stund och när hon kom tillbaka till oss i salen, förklarade hon att pristagare­n var glad, hedrad och tacksam.

– Han känner sig stolt över att få vara med bland så många storartade författare i Nobelprise­ts historia. Han tycker också att Svenska Akademien är värd all respekt därför att den inte tittar åt sidan, den har sina värden och håller hårt på dem oavsett vad som händer runt omkring, berättar Sara Danius om Kazuo Ishiguro. DEN TILLFÖRORD­NADE kansliansv­arige, Madeleine Engström Boberg, klockade varje intervju. Tiden var dyrbar när hela världen ville veta mer om årets pristagare. Mellan intervjuer­na fick Sara Danius också dricka en slurk vatten, nödvändigt med den torra luften i salen.

Med ny kraft kunde därför Sara Danius berätta om hur den prisade författare­n hela tiden förnyar sig, bland annat genom nya genrebland­ningar.

– De är nästan alltid osannolika. Den senaste romanen, Begravd jätte, som utspelar sig i 600-talets

 ??  ?? TRADITION. Sara Danius tillkännag­er flerspråki­gt Nobelprise­t i litteratur 2017 med klanderfri­tt uttal.
TRADITION. Sara Danius tillkännag­er flerspråki­gt Nobelprise­t i litteratur 2017 med klanderfri­tt uttal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden