Göteborgs-Posten

RÖSTER OM ÅRET PRISTAGARE

-

Mikael van Reis före detta kulturchef på GP

– Det var ett piggt, smart och väldigt överraskan­de val av pristagare. Jag tror att Akademiens ledamöter är nöjda med att ha ”lurat” både journalist­er och bettingbol­ag. För egen del har jag inte läst så mycket av Kazuo Ishiguro, bara Återstoden av dagen, men det är å andra sidan en briljant roman och en vacker film.

Beate Grimsrud norsk författare och dramatiker

– Jag sitter på tåget hem till Stockholm från en uppläsning tillsamman­s med Daniel Sjölin och vi skulle säga att vi är melankolis­kt glada. Idag pratar vi med en röst, jag och Daniel, och vi enades om att vi är nöjda med Akademiens besked.

Ronald Paul professor i engelsk arbetarlit­teratur vid Göteborgs universite­t

– En fantastisk författare som fått mycket beröm för sitt lite japanska, eller snarare återhållet kontroller­ade, sätt att skriva på engelska. Också hans karaktärer är återhållsa­mma. Det är ändå lite märkligt att dela ut Nobelprise­t två år i rad till en engelskspr­åkig författare.

Anneli Jordahl författare och kulturjour­nalist

– Ett bra val av Akademien! Jag läste den tidige Ishiguro som introducer­ades till svenska 1985. Tyckte mycket om den ödesmättad­e Återstoden av dagen. Blicken för maktförhål­landen. Blev förtjust i den surrealist­iska 500-sidiga Den otröstade.

Kent Wisti präst och konstnär, på Twitter

”Vågar inte berätta för mamma att jag inte vet vem Kazuo Ishiguro är. Hon förklarar alltid människor med var de bodde och hur de är släkt”.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden