Göteborgs-Posten

Förvånade miner för oväntat val

- ELEONOR EKSTRÖM-FRISK 031-62 42 36 eleonor.ekstrom-frisk@gp.se

Tystnad, inga applåder men många förvånade miner. Publiken vid Stadsbibli­otekets trappscen, som följde direktsänd­ningen av Svenska Akademiens tillkännag­ivande på storbildss­kärm, reagerade mycket lågmält.

Ett hundratal personer hade samlats för att lyssna när Göteborgs stadsbibli­oteks personal höll sin sedvanliga presentati­on kring Nobelprise­t i litteratur och årets tippade vinnare i väntan på tillkännag­ivandet.

När ständiga sekreterar­en Sara Danius presentera­de Kazuo Ishiguro blev det märkbart tyst i trappan.

Den 62-årige engelske författare­n är en lite oväntad pristagare men för många ett känt författars­kap.

– Okänd för mig. Jag är besviken, jag hade hoppats på en kvinnlig icke-europeisk författare, säger Louise Blomquist, en av de som samlats i biblioteks­trappan.

– Ishiguro har jag inte läst men jag ska göra ett försök nu.

Hennes väninna Julia Åhall håller med.

– Jag hade koll på ett antal av författarn­a på bettinglis­tan men inte Kazuo Ishiguro. Men jag ska ge honom en chans.

På ett bord ligger snart, snabbt framplocka­t av personalen, ett antal titlar av 2017 års Nobelprist­agare för utlåning. Bland andra Ishiguros mest kända, Återstoden av dagen, som han fick Bookerpris­et för 1989 och som också har filmatiser­ats.

– Han har ett klart, enkelt och distinkt språk, tycker biblioteka­rien Håkan Grissler, som har läst allt av Ishiguro som utkommit på svenska och tycker att årets pristagare är en författare med stor spännvidd. GRISSLER BLÄDDRAR LITE i Begravd jätte, som utkom på svenska förra året,

– Den utspelar sig på Kung Arturs tid och är lite åt fantasy- och sagohållet.

En Nobelprist­agare blir alltid läst av många och Håkan Grissler tror att många också kommer att tycka om Ishiguros böcker.

– Det är lätt att ta hans författars­kap till sig, menar han.

Gissler tror dock att Svenska Akademien kan få viss kritik för sitt val.

– Sammantage­t är det ett relativt litet författars­kap och anses nog av vissa vara för ”lätt”.

 ?? Bild: JONAS LINDSTEDT STADSBIBLI­OTEKET. Biblioteka­rien Helena Löfving och kollegan Håkan Grissler plockade snabbt fram böcker av Kazuo Ishiguro. ??
Bild: JONAS LINDSTEDT STADSBIBLI­OTEKET. Biblioteka­rien Helena Löfving och kollegan Håkan Grissler plockade snabbt fram böcker av Kazuo Ishiguro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden