Göteborgs-Posten

I Börssalen

- MARTIN RÖSHAMMAR 031-62 40 00 noje@gp.se

England, handlar om ett äldre par som går på en lång vandring. Det är en blandning av myt, legend och hårdnackad realism. Det kommer han undan med, med fjädrar i hatten, säger Sara Danius.

I väntan på att jag skulle få prata med Sara Danius smsade min mamma, Helena. Hon var mycket nöjd över Svenska Akademiens val. ”Återstoden av dagen är en av mina favoritböc­ker. Det är så bra personbesk­rivningar, tidens klassskill­nader, känslor. Man vill nästan slå butlern som inte kan eller vill förstå vad som händer, utan fortsätter göra en hjälte av sin herre. Läs den!”. DEN STÄNDIGE SEKRETERAR­EN håller med mamma om att ett bra sätt att ta sig an Kazuo Ishiguros författars­kap, ■ Kazuo Ishiguro föddes 1954 i Nagasaki, Japan. När han var fem år gammal flyttade familjen till Storbritan­nien.

■ 1982 debuterade han med romanen Berg I fjärran. Både den och boken efter, Konstnär i den flytande världen, utspelar sig I hans födelsesta­d Nagasaki, några år efter andra världskrig­et.

■ 1989 kom Återstoden av dagen, hans mest kända och mest lästa roman. Den filmades senare med det är att läsa Återstoden av dagen från 1989.

– Det är ett mästerverk som var en stor roman när den kom och som har vuxit till sig ännu mer. Det är en sann sociologis­k betraktels­e Anthony Hopkins i rollen som butlern Stevens.

■ Han har skrivit flera ytterligar­e romaner som har översatts till svenska. Den otröstade, Vi som var föräldralö­sa, Never let me go, Nocturner: fem berättelse­r om skymning och musik och senast Begravd jätte som gavs ut förra året.

■ Han bor i London med sin fru Lorna MacDougall och sin dotter Naomi. över ett klass-samhälle som numera inte finns i England, i alla fall finns det bara rester kvar, förklarar Sara Danius.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden