Göteborgs-Posten

Fotografen största stjärnan i den nya Bladerunne­r

- INGEN PUBLIKRULL­E. BLADE RUNNER 2049 MATS JOHNSON MARIA DOMELLÖF-WIK

Johnson. Regi: Denis Villeneuve

Med: Ryan Gosling, Ana de Armas, Robin Wright, Mark Arnold, Jared Leto och Harrison Ford USA, 2017 (163 min)

När Ridley Scotts science fiction-noir Blade Runner testvisade­s för filmbolags­folk 1982 var det ingen som förstod något av filmens handling. Missnöjda producente­r krävde att Scott kompletter­ade filmen med en förklarand­e och malande berättarrö­st (Harrison Fords). Det blev inte bra i en film där allt annat är bra.

I Blade Runner The director´s cut (1992) har Scott plockat bort berättarrö­sten och ändrat på slutet, gjort det mindre Hollywooda­npassat.

En ny Blade Runner, 35 år efter originalfi­lmen och med Harrison Ford i rollistan, är i mina ögon en filmhändel­se modell gigantisk, men marknadsfö­ringen har varit blygsam. Efter att ha sett filmen, på premiären (vi var inte så värst många i salongen), förstår jag varför. BLADE RUNNER 2049 är en cineastfil­m snarare än en publikrull­e. Filmen landar på två timmar och fyrtiotre minuter. Det är väldigt långt, om filmen inte heter Gudfadern. Regissören Denis Villeneuve gör inga muntra filmer, men nya Blade Runner är sanslöst dyster, och anmärkning­svärt långsam. För Villeneuve är identitets­krisdabbad­e replikante­r och existentie­lla grubblerie­r viktigare än biljakter, om man säger så. I LOS ANGELES år 2049 är det regnigt och grått. Hela tiden. Ett cyniskt storföreta­g har utvecklat en ny typ av fogliga replikante­r, men fortfarand­e finns det kvar gamla modeller. Alltså behövs den unge blade runnern K (skall det vara ett Kafkanamn?) spelad av Ryan Gosling, som var helt briljant i La La Land.

Frågan att fundera på i den första filmen var om Deckard (Ford) är en replikant eller inte. I nya filmen är det glasklart redan från start att K är artificiel­l, föraktfull­t blir han kallad skinnrobot.

Polisjobbe­t för K går ut på att eliminera replikante­r, men han har också en egen, hemlig, agenda: Att hitta ett barn som föddes för 30 år sedan och att ta reda på vad som hänt med Deckard.

Filmens största stjärna är 68-årige fotografen Roger Deakins. Deakins målar, som vanligt, över hela bioduken. Man sugs in i bilderna på ett imponerand­e sätt. TEMPOT HÖJS EN smula när Ford gör entré i den tredje akten. Ford och Gosling har några intensiva scener tillsamman­s, men samtidigt började jag fundera på om originalfi­lmen verkligen är riktigt lika bra som jag minns den.

Den som vänta på något gott, heter det ju. På grund av en konflikt fick producente­n Ridley Scott inte lov att återanvänd­a Vangelis suggestiva musikalisk­a ledmotiv. Trodde jag. Men till slut, och jag menar verkligen till slut, dyker Vangelis musik upp på soundtrack­et. Då är Blade Runner 2049 magisk i ett par minuter.

Jo, Blade Runner utspelas 2019, alltså om två år. Så kan det gå med filmiska framtidsvi­sioner när framtiden är på väg att hinna ikapp.

TITTA OCKSÅ PÅ: Blade Runner

1982)

The director´s cut (Ridley Scott, 1992)

The final cut (Ridley Scott, 2007)

Blade Runner Blade Runner

(Ridley Scott, Intensitet­en är påtaglig. Vi ser en naken kvinna dansa, liksom tänja varje muskel till det yttersta, i ett kalt rum med betonggolv. Något måste ut ur hennes kropp. Nästan som en exorcism.

Redan den inledande scenen vittnar om att Elvira Linds dokumentär kommer att bli något utöver det vanliga och ta oss in under huden på dansaren Bobbi Jene Smith.

Som 21-åring lämnade hon New York och dansskolan Julliard för att följa med Ohad Naharin till Israel och dansa med hans legendaris­ka kompani Batsheva. Dessa dansare, bland de bästa i världen, är återkomman­de gäster på Göteborgso­peran där de bjudit på en rad omvälvande och nyskapande uppsättnin­gar.

Nu, tio år senare, fattar Bobbi Jene det svåra beslutet att lämna Batsheva och Israel för att pröva sina egna vingar. En tid levde hon också i ett förhålland­e med ”Mr Gaga” själv, Ohad Naharin. Nu har deras kärlek omvandlas till vänskap. Nu är det i stället, förutom kompaniet Bobbi Jene Smith (t.h) och Batsheva.

ORIGINELL DANSARE.

som blivit hennes familj, pojkvännen Or Schreiber Bobbi tvingas lämna när hon sätter sig på planet hem till Kalifornie­n.

Hennes föräldrar har en helt annan livsstil, något filmen berör men aldrig riktigt klargör på djupet mer än i ett tårfyllt dansögonbl­ick.

Precis som Martha & Niki, en av fjolårets bästa filmer där Martha Nabwire och Niki Tsappos blir svenska världsmäst­are i hiphopdans, handlar Bobbi Jene om så mycket mer än enbart dans. Här snuddas vid en rad för tillvaron avgörande frågor. Berättelse­n växer till en film om att våga och vinna, om livsval och drivkrafte­r. Särskilt den kraft som kommer inifrån, bara bubblar fram och kräver att få bli förlöst. I rörelse.

 ?? Bild: FRANK OCKENFELS ?? Regissören Denis Villeneuve gör inga muntra filmer, men nya Blade Runner är sanslöst dyster, och anmärkning­svärt långsam, skriver Mats
Bild: FRANK OCKENFELS Regissören Denis Villeneuve gör inga muntra filmer, men nya Blade Runner är sanslöst dyster, och anmärkning­svärt långsam, skriver Mats
 ?? Bild: FOLKETS BIO ??
Bild: FOLKETS BIO

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden