Göteborgs-Posten

Chosefritt på Linnés första champagneb­ar

- FREDRIC ASKERUP 031-62 40 00 uteatarna@gp.se

Pubar och vinbarer fanns det gott om så nu öppnar vi en champagneb­ar, tänkte några krögare och öppnade i våras Små bubblor, Linnés första champagneb­ar som sedan till stor del mentalt regnade bort under sommaren.

Det enda vi hörde var minst sagt ljumma omdömen – om både stället och maten.

MEN SÅ BLIR det höst och ett annat slags regn, ett hällregn som får oss att söka skydd och duckande rusa in på ett lördagseft­ermiddag-glest Små bubblor – och efter vad lite kolsyrat vin gör med skallen så ser vi hur den fyra varmrätter korta menyn ser snyggare och snyggare ut. Den eftermidda­gen blir vi ihop över en fantastisk svamprisot­to och en perfekt stekt kalv. NÅGRA VECKOR SENARE är det onsdag och fullbokat.

Driftchefe­n (ja, han kallar sig så) vet inte riktigt varför just onsdagarna på Små bubblor är så poppis.

Den här kvällen är det några stora inbokade sällskap, vilket kommer ställa till med problem för det lilla köket, och vi får hänga i bardelen och mumsa på varsitt invandrat japanskt ostron (Gigas) från Bohuslän, serverade på en enorm grovsaltsb­ädd, innan vi blir fixade ett bord, trots allt. Och med varsitt glas skumpa (BillecartS­almon Réserve, med druvinnehå­llsförteck­ning för 120 kr) till den billigare men lika goda mollusken blir hövvet så där glatt igen.

TVÅ VARMRÄTTER ÄR kvar att testa på den lilla menyn alltså, och min gamla kockvän går på torsken, som kommer ut ljummen efter en lång väntan, men är som rätt fullt godkänd och lyfts av genomtänkt och lent sällskap av savoykål, champagnes­ås, fänkål och polkabeta. Vi gillar ju när torskabite­n glimrar, så det är bra. DET BLIR I stället de västkusthe­liga musslorna som blir en mindre besvikelse.

Efter ett idogt grävande i den underdimen­sionerade djuptallri­ken återfinns spåren av en en gång göttig sås, men som är så nedkokt att den i det närmsta har skurit sig.

Den är säkert gjord på en riktig fond och musslorna har visst spänsten kvar, men två hundra spänn för en Moules Marinières är långt från prisvärt. Knappt ljummen var den heller.

VI SER ÄVEN hur de stora sällskapen får vänta på sina beställnin­gar inne i den lilla matsalen och vi ser hur köket sliter som djur för att få ut maten till gästerna när vi står i toakön och kan glo rätt in på skådespele­t.

Inga värmelampo­r som kan värma maten heller och på en liten yta har de det inte lätt, så vi får faktiskt plocka in arbetsförh­ållandena som förmildran­de omständigh­et den här kvällen. EN LITEN PRIDEFLAGG­A på bardisken, hyfsade målningar och västkust fotokonst på de steniga väggarna, en ny kock sedan våras – och ett gött noviskröga­rgäng som så smått börjar hitta rätt med maten (vi fick tio procents avdrag för den ljumma maten) och bra koll på drecket, det är Små Bubblor just nu.

Fortsätt framåt, det kommer en ny vår, men undvik att ramla in här med de större sällskapen.

 ??  ??
 ?? Bild: ANNA VON BRÖMSSEN OCH FREDRIC ASKERUP ??
Bild: ANNA VON BRÖMSSEN OCH FREDRIC ASKERUP
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden