Göteborgs-Posten

Läs om Gustav Svensson och Ola Toivonen på gp.se

- MATTIAS BALKANDER 031-62 41 69 mattias.balkander@gp.se

BERT ANDERSSON Orförande i Göteborgs FF 220 föreningar. Stora är även Småland och Västergötl­and. De har inte ingått i GP:s kartläggni­ng.

Sex av de 27 A-landslagss­pelare som har tillhört en Göteborgsk­lubb har spelat för BK Häcken.

– Jag är rätt stolt över det. Det var inte många som såg det för tio år sedan, säger sportchefe­n Sonny Karlsson och lägger snabbt till:

– Det blir fler. Vi har några till som kommer vara med. Egzon Binaku, Joel Andersson och Daleho Irandust. Adam Andersson kommer ta de stegen, Gustav Berggren och Kevin Ackermann. Vi ser att vi är riktigt bra på det vi gör just nu. Vi måste se till att de får speltid. Får de inte det kommer de inte fram, säger Sonny Karlsson.

Malmö FF toppar listan över antal svenska A-landslagss­pelare sedan 2013 med 25, följt av IFK Göteborg på 17 och AIK på 15.

Tre av elva startspela­re på lördag – Jakob Johansson, Marcus Berg och Ludwig Augustinss­on – har IFK Göteborg som tidigare arbetsgiva­re.

Jag har väl haft den känslan, inte faktabaser­at på något sätt. Det beror på hur man tittar – Stockholms distrikt större än Göteborg, där finns tio akademier, vi har fyra – men vi borde haft lite mer, tycker jag”

– Vi jobbar hela tiden med att få fram så bra och duktiga spelare som möjligt. Vår strategi att ta upp lite fler ungdomar kan göra sitt. Om de blir A-landslagss­pelare har man ingen aning om nu, säger Mats Gren. JUST NU ÄR Pontus Dahlberg med U21-landslaget samt Andreas Öhman och August Erlingmark med P20-landslaget. Även Kristopher Da Graca var uttagen.

Vem är er näste A-landslagsm­an?

– Det vill jag inte uttala mig om. Det blir alltid känsliga grejor. Framtidstr­on är tydlig.

– Vi får se det som en morot. Jag tror att den kopiösa satsning som skett på konstgräsp­laner kommer förändra detta på sikt. Göteborg på väg framåt och uppåt. Vi har större framgångar med våra distriktsl­ag och lite fler spelare på gång i pojkoch flicklands­lagen, säger Bert Andersson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden