Göteborgs-Posten

Dags att lyssna på pingvinern­a

-

Först nu när vi kommit in i oktober är hösten kommen. Det brukar märkas på vädret och det är inget undantag i år (att definiera den ständiga hösten inombords kräver ett annat forum än de här spalterna).

Somliga dysterkvis­tar kan inte nog snabbt tala om att det är höst redan klockan 00:01 den 1 september. För egen del anser jag att sommarmåna­derna numera är fem till antalet, vi bör åtminstone inkludera även maj och september.

Lite fisk och en hygglig rutschkana räcker långt.

Under dessa månader kan det under vissa gynnsamma omständigh­eter bli upp till 25 grader varmt, vilket inte gäller för övriga månader.

DETTA KAN MAN utläsa av den förnämliga väderstati­stiken. Om man tittar på sommarens ankomst 2011-2016 inträffar den hälften av åren redan i april.

Höstens ankomst är för samma tid oktober under fyra av åren och slutet av september de två andra.

Det har i år varit en fantastisk fin sommar: drygt tjugo grader och växlande molnighet. Det är mitt idealväder.

Det räcker väl med att det är sommar, det behöver inte vara en överdriven sommar. Vem vill gå omkring och svettas i trettio graders värme? Jaså, det vill ni. Det får stå för er, som politiker säger när de inte vill fördjupa sig i en fråga.

NU ÄR DET i alla fall höst. Regnet skvalar i skrivande stund och många längtar bort. Till Antarktis kanske. Om man vill ha torrrare väder är det en lämplig plats nämligen. Där regnar det nästan aldrig. Luftfuktig­heten är lägre än i Gobiöknen. Och där finns jordens torraste plats, nära Ross Island har det inte regnat på sisådär två miljoner år. Trots den förnämliga väderstati­stiken framgår det inte hur mycket regn det kom vid det senaste tillfället.

EN ANNAN FÖRDEL med Antarktis är att det inte ägs av någon. Det skulle vara pingvinern­a då. Det är också en mycket fredlig plats, där det inte varit krig på minst två miljoner år.

Vad drar vi för slutsats av det? Jo, att det vore bra om pingvinern­a fick lite mer att säga till om, i FN till exempel. Där skulle aldrig en pingvin stå i talarstole­n och hota att förgöra ett annat land.

Pingvinern­a är inte sådana som hela tiden ställer krav. Lite fisk och en hygglig rutschkana räcker långt.

Det är allt fler som är inne på att lyfta fram pingvinern­a. Sedan många år är den 10 december Pingvinens dag när dessa fredliga varelser i en mäktig manifestat­ion hyllas i Stockholms stadshus. INTE MINST AV deras främste företrädar­e kungen: ”Jag vill att ni förenas med mig i en skål för de stora fredsvänne­rna pingvinern­a.” Han är också noga med att det finns gott om is till drinkarna efter middagen.

Det är väl känt att Nobelfeste­ns blommor kommer från San Remo (en blomsterbu­tik i hörnet Vallhallav­ägen och Floragatan) och isen från Antarktis.

Vi bör hålla oss väl med pingvinern­a även av andra orsaker, de sitter på sjuttio procent av jordens färskvatte­n. Det är egentligen konstigt eftersom Antarktis är en öken. Utan oaser dessutom.

JA, SNART ÄR höststorma­rna här också. Då blir det högsäsong för stormrepor­trarna. Ni vet de där som rapportera­r i direktsänd­ning i nyhetsprog­rammen i tv. De ställer sig inte med mikrofonen under tak och lä. Nej helst ska de stå nära en kaj så att de nästan blåser omkull och de tvingas skrika in i mikrofonen.

Har de inte upptäckt på tv att det är en väldigt komisk reporterge­nre? En besläktad genre är krigsrepor­tern som står med hjälm och skottsäker väst i kulregnet och duckar.

Så skulle aldrig pingviner göra. Då hade ett gäng kolleger stått runt om reportern som skydd.

Tallyho!

 ?? Bild: CISSI WELIN ?? LITEFISK RÄCKER LÅNGT.
Bild: CISSI WELIN LITEFISK RÄCKER LÅNGT.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden