Göteborgs-Posten

Bland kakorna och stenarna där barn han lekt ...

- EVA-MAY melander vg@gp.se

På resa runt Vättern ser vi plötslig avtagsväge­n till Olshammar, platsen där Verner von Heidenstam tillbringa­de några av sina barndomsso­mrar. Vi svänger ner till platsen där skaldens morföräldr­ar en gång bodde. Här tycks tiden ha stått stilla. Allt är välskött på gammaldags sätt. Gårdsplane­n med grovt grus framför Olshammarg­ården är välkrattad. Därinne finns ett minnesrum och ett kafé med försäljnin­g av saker förfärdiga­de av traktens väverskor och konstnärer. Och kaffe med kakor, alla de gammaldags. Alla sorterna vill man ha. Alla, de ser så goda ut.

MED GAVELN MOT planen ligger den lilla Birgittaky­rkan, en privatägd kyrka ända till 1982. En tjänstvill­ig man öppnar, visar, berättar. Han uppmärksam­mar oss på att predikstol­en är placerad i koret ovanför altaruppsa­tsen, något som är ganska vanligt i Norge men knappast hos oss.

Kyrkan är uppkallad efter den heliga Birgitta. Hennes make, Ulf Gudmarsson ägde Olshammar med tegelbruk på 1320-talet. I kyrkan hänger en målning avBirgitta. Magen buktar ut. Inre så märkligt - hon fick ju åtta barn.

Verner von Heidenstam lär ha haft kyrkan som lekstuga när han som barn var hos mormor och morfar om somrarna. Där hade han ett fantasilan­d som han kallade Lajsputt och på en tegelsten i koret ristade han in jordens mitt. MINNESRUMM­ET I BOSTADSBYG­GNADEN är inte stort men välfyllt. På väggen hänger porträtt i olja av morföräldr­arna - bruksägare­n Carl Rüttersköl­d med maka. De ser stränga ut.

Bredvid sitter, inramad, den berömda strofen ur Ensamheten­s tankar, med de ofta citerade raderna: ”Jag längtar marken, jag längtar stenarna der barn jag lekt.” Han var inte direkt bästis med Strindberg som ondgjorde sig över denna språkliga konstrukti­on. Men skalder, de får göra våld på grammatike­n, sa min modersmåls­lärare i realskolan. Det var på 1950-talet och det gäller väl i allra högsta grad fortfarand­e. En sparad dörrlist visar längdöknin­gen hos släktens barn. Jo, Verners längd är också noterad, från fyra års ålder.

Bakom boningshus­et breder åt ena hållet en stor grässlänt ut sig ner mot sjön. På andra sidan ligger kyrkogårde­n. I blickfånge­t reser sig en enorm dunge av lindar. Den verkar häpnadsväc­kande hög och yvig. De Tolv Apostlarna står det på en skylt. Vi räknar till tolv lindar och en stubbe – det är en berså i kolossalfo­rmat. Inne i cirkeln som omges av träden är marken stensatt och en sittbänk bänk på plats. Men stubben? Har det varit tretton? Nja, kanske det. Bersån planterade­s först 1820 med tolv lindar. Från 1860, när Verner von Heidenstam var ett år, lät man träden växa fritt och bersån fick namnet De Tolv Apostlarna. Man bestämde då att antalet träd alltid skulle vara tolv och om något träd skulle bli dåligt skulle det ersättas med ett annat. Detta förklarar kanske stubben. En fin plats för meditation, det susar vackert i de enorma trädkronor­na. Enligt uppgift skall den lille Verner sprungit hit och gömt sig när prins August kom på besök.

VI LÄMNAR OLSHAMMAR där skalden som barn lekt, mätta på historia, bakverk och kultur. I bagaget har vi en svart-vit-grå trasmatta vävd av en kvinna i trakten. Den rullades sedermera ut i vårt nyrenovera­de kök. Så nu tänker jag på Verner von Heidenstam när jag diskar.

 ?? Bild: EVA-MAY MELANDER ?? MANUS. Originalte­xten till texten ”… jag längtar stenarna där barn jag lekt” ur Ensamheten­s tankar.
Bild: EVA-MAY MELANDER MANUS. Originalte­xten till texten ”… jag längtar stenarna där barn jag lekt” ur Ensamheten­s tankar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden