Göteborgs-Posten

GÖTEBORG AVBRYTER OSÄKERT IT-PROJEKT

Göteborgs stad har avbrutit utrullning­en av Office 365 eftersom obehöriga kan ta del av känslig informatio­n. Göteborg är inte ensamt, många andra kommuner använder redan programmen.

- FILIP KRUSE

Göteborgs stad har avbrutit utrullning­en av Office 365 eftersom obehöriga skulle kunna ta del av känslig informatio­n. Men Göteborg är långt ifrån ensamma om problemet. Många myndighete­r, kommuner och offentliga bolag använder redan programmen, vilket innebär att informatio­n redan kan ha röjts i en enorm omfattning.

23 000 av Göteborgs kommuns anställda har redan gått över till den molnbasera­de tjänsten Office 365. Den känsliga informatio­n som kommunanst­ällda lagrar, i bland annat mejl, är redan att betrakta som röjd, enligt kommunen. Införandet av Office 365 har inneburit att obehörig personal på Microsoft har teknisk möjlighet att ta del av till exempel anställdas mejl. Projektet med Office 365 har också tidigare drabbats av problem. Förutom den potentiell­a säkerhetsl­äckan, som ETC Göteborg var först att skriva om, rapportera­de GP i våras om att kostnaden för införandet ökade med 74 miljoner.

Nu har utrullning­en av tjänsten stoppats för de 20 000 som ännu inte fått Office 365. Mängder av andra myndighete­r, offentliga bolag, kommuner och regioner använder redan Office 365. Göteborg är inte ensamt om de här problemen, menar Nisse Waldefeldt, förvaltnin­gschef på Intraservi­ce.

– Vi är inte först in i den här tjänsten. Det finns en hel del andra som använder exakt samma lösning som vi gör. Det handlar om andra offentliga organisati­oner, kommuner, landsting och statliga myndighete­r. Det här är ju en fråga som behöver hanteras i offentliga Sverige mycket tydligare. SEDAN GÖTEBORG STOPPADE utrullning­en har flera kommuner kontaktat SKL med frågor om de också gör fel. Jeanna Thorslund är jurist och arbetar på avdelninge­n för digitalise­ring på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Hon menar att it-skandalen på Transports­tyrelsen på många sätt skiljer sig från det som nu inträffat kopplat till Microsoft.

– Jag tycker att det här är en väldigt annorlunda situation. Här finns ingen vilja att smita undan från några regler eller att göra det enkelt för sig. Detta är ett föredömlig­t sätt att hantera problemet och att man är öppen om det. Det är alltför vanligt att man har brister och försöker hemlighåll­a det.

SKL kommer att avvakta och se hur Göteborg arbetar med frågan innan man eventuellt vänder sig till andra kommuner och landsting.

– Vi ser att detta är en potentiell­t stor fråga men att man har tagit tag i situatione­n. Vi följer utveckling­en och har en dialog med Göteborgs kommun. När det här landar och det finns mer informatio­n att ge till övriga kommuner och landsting så kommer vi att gå ut med den såklart.

Arbetet med utrullning­en av Office 365 har letts av nämnden för intraservi­ce. Ordförande där är Tord Karlsson (S). Han menar att den uppkomna situatione­n beror på att Göteborg stads jurister ändrat sin bedömning i kölvattnet av itskandale­n på Transports­tyrelsen.

– Vi hade redan gjort en bedömning i likhet med väldigt många andra kommuner. Det här handlar om att juristerna helt plötsligt gör en ny bedömning. Detta är inget som jag lastar förvaltnin­gen för, säger han.

Sarah Arlebrink är stadsjuris­t och den som informerad­e intraservi­ces förvaltnin­g om risken att obehöriga kan ta del av känslig informatio­n och att upplägget kan bryta mot gällande lagstiftni­ng. Hon menar att det inte alls handlar om någon ändrad bedömning från juristerna­s sida.

– Det har över huvud taget inte varit möjligt för oss att göra en bedömning. Både jag och Jan (Jan A. Svensson, informatio­nssäkerhet­schef red. anm.) har önskat få tillträde och att få delta på möten. Men det har ni inte fått?

– Nej, vi har inte blivit inbjudna till det.

”Det har över huvud taget inte varit möjligt för oss att göra en bedömning” SARAH ARLEBRINK stadsjuris­t

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden