Göteborgs-Posten

Qviding ber alla sina lag om pengar

FOTBOLL: Alla lag i Qviding – från barn till a-lag – måste skramla ihop 20 000 kronor var innan december. Det är Qvidings plan för att undvika konkurs. – Om man verkligen vill så klarar man det, säger ordförande Rikard Attling.

- ERIC HILMERSSON eric.hilmersson@gp.se 031-62 40 52

SPORT: Fotbollskl­ubbens lag – från barn till a-lag – måste skramla ihop 20 000 kronor var. Det är planen för att undvika konkurs.

Qviding är en av stadens största fotbollsfö­reningar, framför allt på ungdomssid­an. Men sedan det 2014 uppdagades att klubben fuskar med ansökninga­r om aktivitets­bidrag har ekonomin gradvis gått utför i allt raskare takt. År efter år har man dragits med stora underskott i verksamhet­en och i somras blev läget akut och föreningen försattes i rekonstruk­tion.

Det betyder att en rekonstruk­tör tagit över administra­tionen av klubben och att alla avbetalnin­gar av gamla skulder tillfällig­t stoppas. Ändå måste klubben nu få in 750 000 kronor för att ha en chans att överleva.

– DET ÄR för att betala de löpande kostnadern­a. Dem kan man inte skjuta på när man befinner sig i rekonstruk­tion. Tidigare har man alltid lånat för att betala sina skulder, men nu vill vi komma ikapp en gång för alla, säger Rikard Attling.

I ett brev till klubbens omkring 1000 medlemmar skriver att ”det fortfarand­e är väldigt få av våra medlemmar, föräldrar, tränare etc, som förstår allvaret i den situation vi befinner oss i nu. VI måste helt enkelt få in 750 000 under hösten, annars upphör Qviding FIF att existera. Jag har därför tagit beslutet att varje lag måste, tills nästa möte,

”Jag har därför tagit beslutet att varje lag måste, tills nästa möte, komma upp med en insats som inbringar 20 000 kronor per lag till föreningen.” RIKARD ATTLING Ordförande i Qviding i brevet till klubbens medlemmar

komma upp med en insats som inbringar 20 000 kronor per lag till föreningen.”

– Jag kan ta taktpinnen, men jag är inte föreningen. Det är alla spelare och ledare som tillsamman­s måste lösa det här. Och jag har fått ganska bra gensvar, 20 000 kronor per lag är inte så väldigt mycket om det är 30, 40 personer i varje lag, säger Attling.

Om planen går i lås kommer klubbens 21 lag att bidra med drygt 420 000 – och klubbledni­ngen hoppas kunna lösa resterande 330 000 på annat håll.

REKONSTRUK­TIONEN Innebär också att en ackordsför­handling kommer att ske. Om fordringsä­garna säger ja kommer Qviding att bli av med 75 procent av sina tidigare skulder. Övriga 25 procent ska dock betalas.

– Där har vi en plan, och då kommer vi att ta ett lån med en långsiktig avbetalnin­gsplan. Men det är det enda vi kommer att låna till.

Det mest akuta problemet är dock att överleva hösten och dess räkningar. Qviding måste visa rekonstruk­tören att man är en förening som klarar driften – annars lär rekonstruk­tören föreslå en konkurs.

Samtidigt som ekonomin är det största hotet mot föreningen ligger herrarnas a-lag på nedflyttni­ngsplats i division 1 södra. Qvidings damlag är mittenlag i division 1 mellersta Götaland, och har dessutom tagit sig till gruppspel i svenska cupen. Men vill ni ens vara kvar i division 1? Är det inte bättre att lägga ner alagen i det här läget? – Det finns ju en del som säger det. Killarna måste ha ju ha en viss ersättning, även om det absolut inte är någon elitsatsni­ng. Men de står också för intäkter från Sef och sponsorer. Och är man en ung tjej eller kille i Qviding så är det en sporre att ha ett bra a-lag. Skulle vi ha ett division 5-lag så skulle de bara fundera på vilken annan klubb de kan gå till när de blir äldre.

– MEN DET är klart att vi inser att vi kommer att behöva skära i budgeten. Jag vill stärka kansliet och organisati­onen, och kommer inte att ta pengar för att lägga på en spelartrup­p, säger ordförande Rikard Attling.

Även om Qvidings herrar hänger kvar i ettan så riskerar man tvångsnedf­lyttning på grund av rekonstruk­tionen. I en text på hemsidan summerar Attling hur klubbens ekonomi rasat samman:

”Anledninge­n till vår kris är ett driftsunde­rskott i flera år och att vi behövt fått låna pengar för att överleva. Vi har låtit fakturor förfalla, tränare och spelare har inte fått lön på hela året.”

 ??  ?? SISTA CHANSEN. Storklubbe­n Qviding dras med kraftiga udnerskott och är satt i rekonstruk­tion. Nu vill man att medlemmarn­a hjälper till att få fram de 750 000 som måste fram innan jul.
SISTA CHANSEN. Storklubbe­n Qviding dras med kraftiga udnerskott och är satt i rekonstruk­tion. Nu vill man att medlemmarn­a hjälper till att få fram de 750 000 som måste fram innan jul.
 ?? Bild: STEFAN BERG OCH OLOF OHLSSON ??
Bild: STEFAN BERG OCH OLOF OHLSSON
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden