Göteborgs-Posten

Unga skickas till Afghanista­n

- ARNE LARSSON 031-62 41 24 arne.larsson@gp.se

NYHETER: De senaste dagarna har flera unga afghaner förts till förvaret i Kållered. På tisdag väntas ett plan ta dem till Kabul. För Jan-Åke Eriksson och Kajsa Lindqvist är det som att förlora ett barn om 16-årige Yasin utvisas.

De senaste dagarna har flera unga afghaner förts till förvaret i Kållered. På tisdag väntas ett plan ta dem till Kabul – trots nya rapporter om ett försämrat säkerhetsl­äge.

I torsdags publicerad­e Amnesty internatio­nal en rapport där de riktade kritik mot EU-länderna som fortsätter att utvisa människor till Afghanista­n, trots säkerhetsl­äget.

På organisati­onens hemsida berättar man om rapporten under rubriken: ”Europeiska regeringar skickar tillbaka nästan 10 000 människor till Afghanista­n, trots risk för tortyr och död”. Det är bland annat efter att ha genomfört intervjuer på plats i landet som Amnesty slår fast att ingen del av landet är att betrakta som säker.

Organisati­onen landar i rekommenda­tionen att sluta deportera människor till Afghanista­n ”tills situatione­n tillåter det”. MIGRATIONS­VERKET delar inte den bedömninge­n. I det senaste ställnings­tagandet om situatione­n i landet, från augusti i år, säger rättschefe­n Fredrik Beijer.

– Vår bedömning är att konflikten inte nått en nivå där den drabbar alla i hela landet, alltså den nivå som lag och praxis kräver för att alla som är afghanska medborgare ska ha rätt att stanna.

Därför fortsätter utvisninga­rna och just nu samlar Migrations­verket personer som fått avslag till förvaret i Kållered. Enligt nätverket Vi står inte ut väntas ett plan lyfta från Landvetter på tisdag kväll – en uppgift som bekräftas av polisens presstales­man Thomas Fuxborg.

Förutom ett antal vuxna är det, enligt Vi står inte ut, minst fem unga som fått sin ålder uppskriven till över 18 år som är på väg att utvisas. JUST MYNDIGHETS­ÅLDERN är en kritisk punkt, eftersom Sverige inte utvisar barn såvida det inte finns ett ordnat mottagande. Men hur bedömer man på ett rättssäker­t sätt någons ålder? Den frågan fortsätter att vara ett bekymmer i asylproces­sen.

Under en period granskade man handleder och tänder, men de kontroller­na ansågs inte vara tillförlit­liga och därför låg under en tid ansvaret helt på den enskilde beslutsfat­taren. Sedan en tid tillbaka används en ny metod, men nu ifrågasätt­s även den. I EN ARTIKEL i Läkartidni­ngen skriver Fredrik Tamsen, rättsläkar­e vid Rättsmedic­inalverket, att den nya metoden – som bygger på att knäleden mognar tidigare än tänderna – inte är tillförlit­lig, och att risken är stor att man klassifice­rar barn som vuxna.

Nätverket Vi står inte ut som på nära håll följer arbetet med ensamkomma­nde har i olika sammanhang pekat på hur godtycklig asylproces­sen kan se ut. Både när det handlar om åldersbedö­mningar och annat.

– Hela systemet ska bygga på rättssäkra principer, men så fort de inte kan upprätthål­las – till exempel för att man inte har tillräckli­gt bra tolkar, utredare eller ombud – så sätts rättssäker­heten ur spel. Faller tolken, så faller allt och då är det inte ett dugg rättssäker­t, säger Sara Edvardson Ehrnborg, i Vi står inte ut.

Som GP tidigare berättat är regeringen splittrad i frågan om hur ensamkomma­nde behandlas. Miljöparti­et vill se lagändring­ar som gör att fler får stanna, precis som samarbetsp­artiet Vänstern. Socialdemo­kraternas linje är att systemet fungerar – men det finns en opinion inom partiet som tycker annorlunda.

En rättsläkar­e skriver i Läkartidni­ngen att den nya metoden för åldersbest­ämning inte är tillförlit­lig

PATRICK GLADH (S), ordförande i stadsdelen Norra Hisingen, är en av många som engagerat sig i ”Socialdemo­krater som vill stoppa utvisninga­rna till Afghanista­n nu!”.

Han ser flera skäl till att inte skicka tillbaka ungdomar till landet. Det handlar dels om säkerhetsa­spekter, men också att ungdomarna har betydligt starkare anknytning till Sverige än till det som på papperet är deras hemland.

– Många av dem har aldrig satt sin fot i Afghanista­n. Att skicka dem dit strider mot många av de intentione­r vi lagt fram för vår migrations­politik, säger han.

 ??  ?? FREDRIK BEIJER.
FREDRIK BEIJER.
 ??  ?? PATRICK GLADH.
PATRICK GLADH.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden