Göteborgs-Posten

Skolan förändras bäst underifrån

- JOHAN INGERö Välfärdsan­svarig Timbro.

DEN KÄNNS SÅ avlägsen nu, skoldebatt­en under 90-talet och början av 00-talet. Då när en ung och arg kommunpoli­tiker vid namn Jan Björklund nästan på egen hand förändrade skoldebatt­en och mosade skolminist­ern Ingegerd Wärnersson så grundligt att Göran Persson till slut tvingades avskeda henne. Då ansågs det kontrovers­iellt, på gränsen till omstörtand­e, att säga att det är läraren som bestämmer i klassrumme­t, att mössor och mobiler inte har på lektionern­a att göra, att det är den mobbande och inte den mobbade som ska flyttas och att betyg måste ges tidigare.

I dag är de åsikterna en del av den skolpoliti­ska huvudfåran, och omfattas gissningsv­is av drygt åttio procent av riksdagen. Och de som fortfarand­e tycker något annat ligger lågt, eftersom det har blivit politiskt omöjliga ståndpunkt­er. ÄNDÅ LEVER SKOLANS ordningspr­oblem vidare. Hörselkåpo­r har blivit en del av vardagen i svenska klassrum. Lärarutbil­dningen har gjorts om – igen – men likväl säger blivande lärare att de inte rustas för den verklighet som väntar dem ute i skolorna. Frågan är om rikspoliti­ken över huvud taget mäktar med att vända skolans utveckling.

Vi har i dag en rätt god uppfattnin­g om vad som fungerar och inte fungerar. Vi vet att surfplatto­r inte ersätter böcker och att smartboard­s inte ersätter kunniga och drivna lärare. Vi vet att det som skrivs med penna rent kognitivt underlätta­r för minnet, mer än det som skrivs på ett tangentbor­d. Hjärnforsk­aren Martin Ingvar har slagit fast att små barn är neurologis­kt byggda för att följa vuxnas instruktio­ner, inte för att ”söka kunskap självständ­igt”. Vi vet också att skolor kan blomstra även i socioekono­miskt utsatta områden, och Lorraine Monroes banbrytand­e bok Nothing’s Impossible från 1991 finns där för den som undrar hur man gör. Vi vet att starka och självstyra­nde rektorer och lärare är förutsättn­ingar för en framgångsr­ik skola. ÄNDÅ TALAR GANSKA lite för att utveckling­en håller på att ändras. Så sent som förra året föreslog Liberalern­a en kommission för ordning i skolan, som om en sådan skulle kunna berätta något vi inte redan vet. Från rikspoliti­kerna har fokus hamnat på helt andra åtgärder, så som diverse riktade statsbidra­g från stat till kommuner. Jag har sökt med ljus och lykta efter tydliga samband mellan den sortens satsningar och förbättrad­e skolresult­at, hittills utan att lyckas. Och visst, om systemet är trasigt så hjälper inte mer pengar. Man kan inte fylla ett såll med vatten, hur länge man än låter kranen rinna.

Kanske måste förändring­en komma underifrån, snarare än från politiken. Kanske är det därför vi ställer bebisar i kö till framgångsr­ika friskolor, som Internatio­nella Engelska Skolan där nu 130 000 barn väntar på en plats. Och kanske är det därför skolval och friskolor är så smärtsamma för vänsterns politiker och debattörer. För en bättre påminnelse om den kommunala skolans brister finns helt enkelt inte.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden