Göteborgs-Posten

Återigen på läktaren ...

- Sten Jonson En påläst pensionär Anders Lehmann

Inte nu igen! Northvolt, med vd Peter Carlsson, tidigare toppchef på Tesla Motors, vill till en början ta in en miljard kronor till byggandet av en batterifab­rik för elbilar. Northvolts blivande fabrik skulle bli lika stor som Teslas Gigafabrik i Nevada. Men investerar­na tvekar. Hittills har bara en bråkdel av beloppet kommit in. Var är alla investerar­e? Totalt behövs kanske 35-40 miljarder kronor.

Fabriken skulle kunna få 2 500–3 000 anställda och tillverka batterier för byggs då Boråsbanan i Gårdatunne­ln och Förstärkni­ngsalterna­tivet måste byggas utöver en helt onödig Västlänk.

Västlänken­s brister i kapacitet, oersättlig­a skador på riksintres­sen i kulturoch naturmiljö­n, grundvatte­nsänkninga­r, Hagastatio­nens obetydliga roll som målpunkt med mera visar att politisk prestige är viktigare än fakta.

Nej, majoritete­n vill inte ha miljökatas­trofen Västlänken där varje investerad miljard är en förlorad halv miljard. Hallandsås­en tappade tio miljarder och Västlänken kommer tappa 20 miljarder jämfört med bättre alternativ. Vem tar ansvar när skattemilj­arderna är borta? 500 000 elbilar per år när den står färdig 2023. Tyskland har börjat bygga fabriker i samma storlek. I Polen är också flera batterifab­riker påbörjade. Ungern står på tur. Behovet är stort. I hela världen behövs minst 6–7 Gigafabrik­er bara till 2025 för att klara den kommande boomen av elbilar i världen.

Först lät vi Danmark utveckla vindkrafte­n trots våra bättre förutsättn­ingar. Bara danska vindturbin­tillverkar­en Vestas Wind Systems har i dag 21 000 anställda och ett börsvärde skall de ha ett stort tack!

Samma typ av vänsterext­rema personer som slungade sten i Göteborg åkte i busslaster från Sverige till Hamburg för några månader sedan för att utöva våld mot polisen där i samband med ett toppmöte mellan demokratis­ka länder. Närmare 200 poliser skadades.

Vad du inte verkar förstå är att man inte kan avsky en ”folkmordsi­deologi” som nazismen och samtidigt gulla med en annan! Investerar­na satsar i dessa bolag för att de ska generera vinst. Om de misslyckas går de omkull.

Det finns inget statligt ägt läkemedels­företag i hela världen, såvitt jag vet, och det beror på att riskerna i ett sådant ägande är alldeles för stora.

Man kan bli indignerad över att fattiga människor inte får tillgång till mediciner de behöver men man måste förstå skillnaden mellan välgörenhe­t och vinstdriva­nde företagand­e. Ett alternativ är att du och jag som skattebeta­lare står för mellanskil­lnaden. Vad säger du om det?

arkitekt, samhällspl­anerare

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden