Göteborgs-Posten

Deras pojke ska utvisas

För Ismael, Elvis, Aron och Ilon är Yasin Mohammadi deras storebror. Men han är inlåst på förvaret i Kållered. På tisdag kväll riskerar han tvångsutvi­sning.

- ARNE LARSSON arne.larsson@gp.se 031-62 41 24

För ett par veckor sedan firade familjen Yasins 16-årsdag med lite mat, kakor och godis. Men det var inte hemma i lägenheten – utan i en åtta kvadratmet­er stor cell i Migrations­verkets förvar i Märsta.

– Vi har gjort precis det som Fredrik Reinfeldt och andra sa hösten 2015. Vi har öppnat våra hjärtan. Nu får vi ta skiten. Värst är det förstås för Yasin – men mina barn som älskar honom, de skadas också enormt av det här, säger Jan-Åke Eriksson.

Yasin Mohammadi kom till Sverige under den stora flyktingvå­gen hösten 2015. Han bodde i ett familjehem i Stockholms­trakten i väntan på utredning i ungefär ett år. Gick i skolan och fick vänner.

Han är hazar och har växt upp som flykting i Iran. Han hade inga papper som Migrations­verket accepterad­e, och hösten 2016 fick han sin ålder uppskriven till 18 år.

– Han blev erbjuden en medicinsk åldersbedö­mning av den typ som gjordes då, men hans advokat avrådde honom eftersom den inte var tillförlit­lig, berättar Jan-Åke Eriksson.

Över en natt förändrade­s allt. Han fick lämna skolan och familjehem­met och blev hänvisad till ett asylboende för vuxna utanför Kramfors.

– Vi kände honom lite sedan tidigare, så vi sa att han kunde bo hos oss om han ville komma till Stockholm och hälsa på sina kompisar, berättar Jan-Åke Eriksson. EFTER DET FÖRSTA besöket pratade de med varandra i familjen. Alla var lika fästa vid Yasin. Ingen av dem ville att han skulle behöva bo med vuxna i Kramfors, så Yasin flyttade hem till dem – och där har han nu bott sedan ett år.

– Vi har tagit honom till oss. Han är en del av vår familj.

Jan-Åke Eriksson berättar om en kille som går i skolan, spelar fotboll, umgås med vänner och lever

ett familjeliv med dem. För honom är det en självklarh­et att Yasin är 16 år, jämngammal med sonen Ismael.

Men egentligen tycker han att det spelar mindre roll. När han kom till Sverige släpptes han in med öppna armar och budskapet var att vi skulle öppna våra hjärtan och se ungdomarna som en resurs. Rusta dem för ett liv i Sverige. Nu känner han att både ungdomarna och familjerna behandlas som skit.

– Jag förstår inte varför man gör så här mot alla oss som ställt upp.

FÖR MIGRATIONS­VERKET, däremot, är åldern av yttersta vikt. Eftersom Sverige inte utvisar barn, såvida det inte finns ett ”ordnat mottagande” går det en knivskarp gräns vid 18-årsdagen.

Men de som kommer från krigsdrabb­ade länder eller har levt som flyktingar i större delen av sitt liv har sällan giltiga id-handlingar. Nätverket Vi står inte ut – som består av omkring 9 000 personer, varav de flesta jobbar med eller omkring ensamkomma­nde – har i en rapport pekat på hur godtycklig­a de bedömninga­r som ska vara rättssäkra i själva verket är.

DET FINNS FALL där det efter åldersbedö­mningar plötsligt skiljer sju månader i ålder på två syskon, personer som på grund av bristande tolkning fått fel ålder från början – något som gjort att deras trovärdigh­et har ifrågasatt­s i den fortsatta hanteringe­n – och mycket, mycket annat.

Yasin Mohammadi är bara en av de unga som väntas bli utvisad på tisdag i nästa vecka. Vi står inte ut har kontakt med ytterligar­e fyra killar.

Jawad Soltani som fick sin ålder uppskriven efter en rättsodont­ologisk åldersbedö­mning. Den kom fram till att det var ungefär lika stor chans att han var under 18 år, men blev beslutet att han var myndig, trots att FN:s flyktingko­mmissariat rekommende­rar att man ska gå på den lägre åldern i sådana fall – så att inga barn riskerar att utvisas av misstag.

Mostafa Gholami, 19, som kom till Sverige som 15-åring 2013. För två år sedan konvertera­de han till kristendom­en. Han har blivit mordhotad och fruktar för sitt liv om han tvingas återvända. Pastorn Bengt Sjöberg har engagerat sig i hans öde och anmält handläggni­ngen till Europadoms­tolen.

VILKEN FRAMTID som väntar Yasin Mohammadi vet inte hans svenska pappa, men han är väldigt orolig.

– Han har ingen släkt, inga band till Afghanista­n. Hans möjlighete­r att klara sig är obefintlig­a.

 ??  ?? SAKNAD. ”Vi har tagit honom till oss. Han är en del av vår familj”, säger Jan-Åke Eriksson och Kajsa Lindqvist. Bilden är tagen utanför Sagåsen, Migrations­verket låsta förvar i Kållered, där Yasin Mohammadi nu befinner sig.
SAKNAD. ”Vi har tagit honom till oss. Han är en del av vår familj”, säger Jan-Åke Eriksson och Kajsa Lindqvist. Bilden är tagen utanför Sagåsen, Migrations­verket låsta förvar i Kållered, där Yasin Mohammadi nu befinner sig.
 ?? Bild: ADAM IHSE ??
Bild: ADAM IHSE
 ?? Bild: PRIVAT ?? FÖDELSEDAG. Yasin Mohammadi (i mitten) firar sin 16-årsdag på förvaret i Märsta, tillsamman­s med Aron, Elvis, Ilon, Ismael och mamma Kajsa Lindqvist.
Bild: PRIVAT FÖDELSEDAG. Yasin Mohammadi (i mitten) firar sin 16-årsdag på förvaret i Märsta, tillsamman­s med Aron, Elvis, Ilon, Ismael och mamma Kajsa Lindqvist.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden