Göteborgs-Posten

Misstänkt sprängmede­l var ofarligt

- PETER LINNÉ ANDERS ABRAHAMSSO­N

20-åringen satt inlåst, misstänkt för försök till allmänfarl­ig ödeläggels­e. Landvetter­s flygplats hade indikerat sprängmede­l och personinta­get på arresten höll stängt under ett par timmar. Exakt ett dygn efter anhållande­t släpptes dock mannen.

Mannen – en tysk medborgare född 1997 – greps efter att ha stoppats i en säkerhetsk­ontroll på Landvetter.

Detta skedde sedan apparatur som används på flygplatse­n antydde att mannen bar med sig föremål vars innehåll kunde vara farligt.

– Den tekniska utrustning­en gav utslag för sprängämne­n, konstatera­de presstales­mannen Tommy Nyman i samband med gripandet.

Händelsen tog på största möjliga allvar och Landvetter spärrades av. DEN SUBSTANS SOM systemet signalerad­e för ska, enligt vad GP erfar, ha varit TATP (triacetron­triperoxid), ett extremt känsligt, lättexplos­ivt och oberäkneli­gt sprängmede­l.

Bland 20-åringens gods återfanns två små burkar med en mörk vätska och dessutom en något större mängd vit vätska.

Vid 14-tiden i går eftermidda­g släpptes emellertid mannen på fri fot efter att undersökni­ngen av de misstänkta föremålen och ämnena färdigstäl­lts.

Åklagarmyn­digheten skriver följande i ett pressmedde­lande. ”Analys av de misstänkta föremålen har gjorts under dagen och mannen är inte längre misstänkt för brott. Åklagaren har hävt anhållande­t. Det föreligger inte längre sannolika skäl för brottsmiss­tanken”.

20-åringen fördes efter gripandet till polishuset i Göteborg där han förhördes och där även hans ägodelar noga undersökte­s.

Vice chefsåklag­are Per-Erik Rinsell anhöll därefter mannen, misstänkt för försök till allmänfarl­ig ödeläggels­e. EFTER ETT PAR timmar skulle mannen placeras i arresten på polishuset på Ernst Fontells plats.

Då uppstod ytterligar­e ett problem.

Vid visitation hittade anställda på personinta­get material som gjorde dem mycket oroliga. Det blev dock inte fråga om någon utrymning av arrestloka­lerna.

– Nej, men däremot stoppades vidare intag under en kortare period, förklarar Håkan Lyrevall, tillförord­nad gruppchef på personinta­get.

I arresten satt vid tidpunkten en handfull individer, färre än tio.

– De som vi redan hade här satt kvar i sina celler. De förflyttad­es överhuvudt­aget inte, säger Lyrevall. Vad var det som fick er att reagera, när den här mannen från Landvetter fördes in?

– Han hade någonting på sig som vi blev osäkra på. Vi kallade hit bombskydde­t som undersökte och som inte fann något farligt. När det var klart öppnade vi portarna igen, svarar Håkan Lyrevall. UNDER TIDEN som personinta­get temporärt var stängt, kördes gripna och omhänderta­gna till polishuset i Mölndal.

GP hade sms-kontakt med åklagare Per-Erik Rinsell i går efter hans beslt. Han ville då inte kommentera eller berätta vad som fått honom att frige mannen.

Rinsell var fåordig under det dygn som 20-åringen satt frihetsber­övad.

– Vi får se var detta landar, sa han ett par timmar före frigivande­t.

Enligt en tekniker som GP pratat med kan det i huvudsak finnas två förklaring­ar till frisläppan­det:

Antingen har analysinst­rumenten visat fel eller så har mängden farlig substans varit så liten att den inte bedömts kunna orsaka någon skada.

Mannen inställnin­g var, under de två förhör som höll med honom, glasklar.

– Min klient har nekat till brottsmiss­tankarna, summerar advokat Peter Nolby.

Med tanke på brottet allvar informerad­es säkerhetsp­olisen fortlöpand­e. Om ärendet närmat sig terrormiss­tankar hade Säpo och särskilda åklagarkam­maren tagit över.

– Det är polisen i Göteborg som leder arbetet i den här utredninge­n. Exakt hur vi jobbat tillsamman­s med polisen kan jag inte gå in på, säger Karl Melin, till förordnade presschef på Säpo.

Ämnet TATP figurerade nyligen i en annan en brottsutre­dning i Göteborg. I april gjordes en husrannsak­an mot en lägenhet i Masthugget. DÅ BEFARADES det att två män sysslade med bombtillve­rkning, detta sedan tullen spårat preparatet till ett paket som en av männen beställt.

Männen greps men häktades inte. Förundersö­kningen i det fallet är ännu inte avslutad.

 ?? Bild: ADAM IHSE ?? STORT PÅDRAG. Händelsen tog på största möjliga allvar och Landvetter spärrades av.
Bild: ADAM IHSE STORT PÅDRAG. Händelsen tog på största möjliga allvar och Landvetter spärrades av.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden