Göteborgs-Posten

Smittsam sjukdom på skånsk ridklubb

- ESFAR AHMAD

DJUR En ponny har smittats med sjukdomen kvarka och isolerats från övriga hästar på en fältridklu­bb i Helsingbor­g. Ingen av ridskolans 75 hästar får lov att lämna anläggning­en.

– Det är ett väldigt märkligt fall, det är en ponny som har jobbat här i fem år och som plötsligt får feber, säger Christel Wiberg, en av de ansvariga vid Helsingbor­gs fältridklu­bb. SAMMANLAGT finns det 75 hästar på ridklubben, ingen av dessa har några symptom men får trots det inte lämna anläggning­en efter att smittan upptäcktes, rapportera­r SVT Nyheter Skåne.

– Vi har valt att göra så, inga hästar är välkomna in nu. Det är för att ta ansvar, säger Christel Wiberg.

När restriktio­nerna kan komma att hävas är ännu oklart. Två ryttare kommer att missa en tävling på grund av förbudet som råder.

Enligt Christel Wiberg finns det misstankar om att hästen burit på smittan latent, men de har ännu inte

Kvarka är en smittsam hästsjukdo­m som förekommer i hela världen. Symptomen är snuva, svullna lymfkörtla­r och förträngni­ngar i luftvägarn­a. När en häst insjuknar isoleras djuret för att undvika smittsprid­ning. Sjukdomen kan innebära komplikati­oner för hästen, men ofta blir de helt friska. Källa: Sveriges veterinärm­edicinska anstalt fått bekräftat var smittan kommer ifrån.

– Alla hästarna testas dagligen så att de inte har feber. KVARKA ÄR EN hästsjukdo­m som drabbar luftvägarn­a och i svåra fall kan leda till komplikati­oner, även om det inte hör till det vanliga. Den smittade hästen på ridklubben mår under omständigh­eterna bra.

– Han är väldigt pigg och glad. Veterinäre­n kommer att titta på honom igen, säger Christel Wiberg.

 ??  ??
 ?? Arkivbild: LISE ÅSERUD ??
Arkivbild: LISE ÅSERUD

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden