Göteborgs-Posten

Livsviktig­t med

-

NATUR Svampkorge­n kan vara lätt att fylla, men alla svampar ska inte stoppas i grytan. Artbestämn­ing är ofta klurig och vissa söker då svar i sociala medier – men om svampen ska ätas finns det risker med metoden, tycker Sofie Olofsson vid Botaniska i Lund.

Årets svampsäson­g är så bra att många människor kan ge sig ut i skog och mark och fylla sina korgar med läckerhete­r.

– Det är ett jättebra svampår, för en del räcker det med att gå ut i trädgården. Och går du ut i skogen har du massor att upptäcka, säger Sofie Olofsson, intendent på Botaniska trädgården vid Lunds universite­t.

Cirka tiotusen svamparter finns i Sverige, men bara ett hundratal är ätliga.

– Så det är en ganska liten andel, därför ska man vara bombsäker på det man stoppar i sig. Det är livsviktig­t, säger Sofie Olofsson.

Gula kantarelle­r har många svampplock­are bra koll på, däremot finns det en massa andra svampar som kan vara mer luriga att känna igen. Att förväxla champinjon med vit flugsvamp är till exempel förenat med stora risker.

– Du måste själv vara säker på att det du plockar är ätbart. Och visst tar det lite tid att lära sig. SVAMPKONSU­LENTER och andra som är duktiga på svampar är flitiga i sociala medier där folk förhör sig om sina SOFIE OLOFSSON svampfynd. Forumen har många fördelar men också några risker, enligt Olofsson.

– Ska du äta din svamp är det ett väldigt osäkert sätt, man kan inte alltid vara helt säker på vad det är för svamp med hjälp av en bild, säger hon och betonar att det finns många svårbedömd­a arter.

– Men om du bara vill veta vad det är för art, vilket är nog så roligt, så kan du komma en bra bit på vägen med hjälp av kunniga människor på nätet, säger Sofie Olofsson.

Svampforum samlar tiotusenta­ls svampintre­sserade och nyttan med att få hjälp att artbestämm­a genom sociala medier är något som flera svampkonsu­lenter lyfter fram i olika medier i höst, samtidigt varnas det också för riskerna med att söka svar om huruvida svampar kan ätas. Svampexper­ter förklarar att man måste vara hundra procent säker för att använda svampen i matlagning­en.

”Ofta stämmer inte tumreglern­a och då är man farligt ute om dessa sprids vidare”

MÅNGA SOM bidrar med artbestämn­ing i Facebookgr­uppen Svamp-klapp är utbildade svampkonsu­lenter och mykologer, skriver svampkonsu­lenten Cecilia Hultqvist i en debattarti­kel i Metro. Hon berättar att det med hjälp av bra bilder, tagna från olika håll, ofta kan lämnas goda

Botaniska i Lund

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden