Göteborgs-Posten

Säkra svampråd

- JOHN ALEXANDER SAHLIN

förslag om vilken svamp det kan vara, och att det sedan är upp till frågeställ­aren att avgöra om svampen ska ätas. Och med dåliga bilder får man inget svar, enligt Hultqvist. HON SER INGEN större skillnad i att folk får hjälp av kunniga människor i sociala medier jämfört med att man själv försöker komma fram till vilken svamp det är genom en svampbok.

”Det man måste vara noga med dock, är att man vet vem det är som har svarat. Men om tio administra­törer svarar samma sak kan man nog vara ganska säker på att det är rätt”, skriver hon.

Så här års får Botaniska trädgården i Lund en hel del frågor från svampplock­are i området. Ibland hör Sofie Olofsson att de pratar tumregler med varandra – som tyvärr inte alltid stämmer.

– Till exempel att man kan äta svampen om man ser ett djur som äter den. Men det stämmer inte, för vi reagerar på gifter som till exempel rådjur och kossor inte skulle göra, säger hon.

– Ofta stämmer inte tumreglern­a, och då är man farligt ute om dessa sprids vidare.

Matsvampar är en bra källa till fiber, vissa vitaminer och mineraler som till exempel niacin, mangan och kalium.

Plocka bara sådana svampar som du är säker på. Chansa aldrig om du är det minsta osäker. Kunskapen ökar och svampböcke­r blir föråldrade. Läs på i nya svampböcke­r om vilka svampar du kan njuta av och vilka du ska undvika innan du ger dig ut i skogen.

Tillaga svampen ordentligt. Många ätliga svampar kan ge symtom om de äts råa eller otillräckl­igt tillagade. Källa: Livsmedels­verket

 ?? Bild: JOHAN NILSSON ??
Bild: JOHAN NILSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden