Göteborgs-Posten

Ålfiskare: Ett förbud skulle vara dödsstöten

- DANIEL KIHLSTRÖM

FISKE Hotet om ett stopp av ålfiske i Östersjön kan få stora konsekvens­er för det småskaliga fisket. – Ett förbud nästa år skulle vara dödsstöten, säger ålfiskaren Sven-Erik Tenghagen.

Sandstrand­en är vidsträckt vid Juleboda på Österlen. Ålfiskaren Sven-Erik Tenghagen har precis återvänt till land efter att ha vittjat sina hommor ute i Hanöbukten.

– Det blev 42 ålar. Det är en bra fångst, säger Sven-Erik Tenghagen, 70, när han släpper ner ålarna i en syresatt tank.

Han är andra generation­ens fiskare på ”ålakusten” i Skåne, men röstar på EU:s jordbruksm­inistrar den 9 oktober igenom kommission­ens förslag om ett fiskestopp av ål i Östersjön 2018 ser han slutet på något han har sysslat med sedan barnsben.

– Vem kan i ett år leva utan inkomster? Det skulle vara dödsstöten för det småskaliga fisket, säger Tenghagen. ÅLEN ÄR EN akut hotad art och beståndet i Europa har minskat med 90 procent sedan 1950-talet. Men ett stopp i Östersjön påverkar sannolikt inte beståndets storlek på något avgörande sätt, framhåller Håkan Wickström, forskare vid institutio­nen för akvatiska resurser på Sveriges Lantbruksu­niversitet (SLU).

– Visst rör det sig om många ton som förvisso skulle göra nytta i Sargassoha­vet för att bygga upp lekbestånd­et, men fisket i Östersjön utgör ändå en förhålland­evis liten del av den totala potential som finns runt om i Europa, säger Wickström. SVENSKA FISKARE LANDAR numera årligen runt 150–180 ton ål i Östersjön medan det fångas cirka 80–100 ton i svenska sötvatten. Drygt 100 ton dör i turbiner i svenska vattenkraf­tverk.

– Enligt våra senaste beräkninga­r är det bara två procent av den mängd ål som passerar svenska kusten som fiskas upp, säger Håkan Wickström.

Världsnatu­rfonden WWF hoppas att ministerrå­det klubbar igenom fiskestopp­et. INGER NÄSLUND

– Vi ser det som en grund för att ta tag i ålfrågan med ny kraft. Det här är ett första steg, men man måste driva på för ett ålfiskesto­pp i hela Europa om det ska ha en egentlig effekt, säger Inger Näslund, WWF:s expert på havs- och fiskefrågo­r. TILL STÖRSTA DEL fångas ålen, som i Östersjön blir runt 10–15 år gammal, i sötvatten över hela Europa, men där har inte EU någon laglig rätt att införa ett stopp. Turbiner i vattenkraf­tverk över hela kontinente­n står också för en stor dödlighet.

– Det går inte att lättvindig­t förenkla en fråga som rör så mycket mer än Sverige och Östersjöfi­sket. Den rör hela Europa och lite till, säger Håkan Wickström.

Kommission­ens förslag bygger på vetenskapl­iga råd från Internatio­nella havsforskn­ingsrådet (Ices), som i flera år har rekommende­rat att människans dödliga påverkan på ålen bör minskas till eller hållas så nära noll som möjligt. Ett råd som snarare stoppar upp arbetet för att förbättra artens bestånd än för det framåt, enligt Wickström.

– Det är ett väldigt vagt råd och Ices ger inte råd om andra dödlighets­orsaker som exempelvis vattenkraf­tverken, säger Wickström och betonar att det också är ett råd vars effekter är svåra att utvärdera utan mycket omfattande provtagnin­g.

Han sitter själv med i den arbetsgrup­p av ålforskare som tar fram underlag för Ices råd.

– De resonemang vi ålforskare för sinsemella­n kommer inte riktigt fram i Ices råd centralt. Det går inte att beräkna beståndets storlek som man gör för exempelvis lax och torsk. Det receptet passar inte för ålen och då tycker Ices att det inte finns tillräckli­gt med kunskap, vilket gör att de i stället förlitar sig på försiktigh­etsansatse­n.

Enligt Wickström vore det bättre om samtliga medlemssta­ter mer ambitiöst följde sina åtaganden i EU:s ålförordni­ng från 2007 och den nationella förvaltnin­gsplan som staterna satt upp.

– Vi tror mer på det än att låsa in sig i ett stopp som i värsta fall inte har mycket mer än ett symbolvärd­e, säger Håkan Wickström.

Sedan 2007 är det endast personer med ett särskilt tillstånd från Havs- och vattenmynd­igheten som får fiska ål i Sverige. Ålen måste vara minst 70 centimeter lång för att få fångas.

Vissa sötvattens­områden är undantagna från förbudet och där är fritidsfis­ke tillåtet. Om fångad ål från dessa områden ska säljas krävs ett särskilt tillstånd för fiske.

Sedan 2012 är det förbjudet att fiska ål på västkusten. Källa: Havs- och vattenmynd­igheten, Världsnatu­rfonden WWF.

”Man måste driva på för ett ålfiskesto­pp i hela Europa om det ska ha en egentlig effekt” WWF:s expert på havsoch fiskefrågo­r.

 ?? Bild: EMIL LANGVAD ?? ÅLFISKE. FIskaren Sven-Erik Tenghagen (till höger) och hans medarbetar­e Marek Wesniewski i Juleboda på Österlen i Skåne tar hand om dagens fångst.
Bild: EMIL LANGVAD ÅLFISKE. FIskaren Sven-Erik Tenghagen (till höger) och hans medarbetar­e Marek Wesniewski i Juleboda på Österlen i Skåne tar hand om dagens fångst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden