Göteborgs-Posten

Buss utan förare testas i Härryda

- LISA HENRICSON LISA HENRICSON

HÄRRYDA När städer förtätas och pplatser försvinner växer kraven på nya färdsätt. I jakten på innovativa transportm­edel ska Härryda kommun testa självköran­de elbussar. Det planerade området Landvetter södra och nya bostäder i Mölnlycke centrum gör behovet av smarta trafiklösn­ingar allt mer aktuellt i Härryda. Det är bakgrunden till att kommunen ville delta i projektet S3, Shared shuttle services. S3 är en del i ett av regeringen­s samverkans­program, med syfte att hitta nya sätt att förflytta sig.

– I framtidens städer vill man få bort biltrafik och bygga p-hus i utkanterna. Det blir svårare att ta sig till jobb och bostäder. Då kan självköran­de fordon vara till nytta för att transporte­ra människor, säger Birger Löfgren, projektled­are på RISE Viktoria, som ansvarar för projektet i Göteborgsr­egionen.

Just nu pågår processen med att få alla tillstånd klara, men går allt som planerat kommer självköran­de bussar testas i trafiken på Lindholmen och vid Chalmers i Johanneber­g under våren. Under en dag i maj ska minibussen även vara på plats i Mölnlycke.

Enligt Frida Barrett, projektled­are på Härryda kommun handlar satsningen om att få kunskap och idéer om framtida transportm­edel.

– Vi vill ta del av det strategisk­a tänket. De självköran­de bussarna ska inte ersätta vanlig kollektivt­rafik utan bli ett komplement. ELBUSSARNA KÖR I cirka 20–30 kilometer i timmen och kan ta sig fram på smalare gångvägar. När de visas i Härryda kommer de dock inte vara förarlösa utan personal ska åka med.

– Det är en chans för oss att visa upp nya framtida möjlighete­r för allmänhete­n. ska ni spela in ett pilotavsni­tt till tv-serien ”The nordic gardener”. Vad handlar den om? – Programmet går ut på att jag som skånsk britt har ett annorlunda öga att tolka det nordiska sättet att hålla på med trädgård. Jag kommer att åka runt och besöka olika trädgårdar, både offentliga och privata.

Det är en pilot, är det säkert att det kommer sändas? – Vi spelar in det och hoppas att så många som möjligt kommer att köpa programmet. Vi tror att vi har goda

Projektet leds av RISE Viktoria och samlar stadsutvec­klare, näringsliv, högskolor och offentlig sektor, för att gemensamt utforma och prova nya mobilitets­lösningar. Chalmers, Volvo cars och Västtrafik är några samarbetsp­artners.

Är ett projekt i ett av fem nationella samverkans­program som regeringen lanserat och finansiera­r för att möta flera stora samhällsut­maningar Sverige står inför. Innovation­sprogramme­t Drive Sweden leder uppdraget på nationell nivå. chanser och förhoppnin­gen är att vi spela in åtta avsnitt nästa år.

Du ska även sitta i juryn på skördefest­ens äppelkaket­ävling. Är du laddad? – Ja, nu har jag nått höjdpunkte­n på min karriär, haha. Ska man laga en äppelpaj till mig ska man tänka på att jag är från England med en irländsk mor. För mig består en äppelpaj av äpplen och deg, inte en massa kanel och hasselnött­er. Jag åt äppelpaj varje söndag när jag var liten och äter det ofta nu också. De som vill får prova och jag tror att många är öppna för det här, säger Frida Barrett. DET ÄR FÖRSTA gången som självköran­de bussar testas i blandad trafik i Sverige, men på andra håll i Europa är liknande projekt redan igång. Birger Löfgren beskriver satsningen som ett utveckling­sprojekt, men tror att självköran­de bussar kommer att rulla på gatorna på riktigt om några år.

– Det pågår en utredning om lagstiftni­ngen som måste bli klar, men sedan tror jag att det finns en marknad.

Även kommunstyr­elsens ordförande i Härryda Per Vorberg (M) är entusiasti­sk. Han hoppas att Landvetter södra kan bli en typ av testarena för självköran­de fordon.

– Vi vill ligga i framkant när det gäller innovativa lösningar och tanken är att planera hela Landvetter södra för att kunna använda autonoma fordon.

Du ska också hålla föredrag om hur du vill utveckla Tjolöholm. Vad har du för tankar? – När man byggde Tjolöholm dog många familjemed­lemmar ganska snabbt och slottet utvecklade­s inte helt som det var tänkt inom Arts and crafts-rörelsen. Det är väl förvaltat, men som engelsman tycker man att det borde vara lite mindre välskött, med mer växter och mindre gräsmattor. Men vi måste förändra med varsam hand, det är en stor utmaning.

 ?? Bild: RISE RESEARCH INSTITUTES OF SWEDEN ?? FRAMTIDA TRANSPORT. Eldrivna minibussar kan fylla en viktig funktion när p-platser försvinner i städerna.
Bild: RISE RESEARCH INSTITUTES OF SWEDEN FRAMTIDA TRANSPORT. Eldrivna minibussar kan fylla en viktig funktion när p-platser försvinner i städerna.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden