Göteborgs-Posten

Pigg 40-åring expanderar stort framåt

- MARIE KENNEDY

FLYG Landvetter Airport fyller 40 år och firar födelsedag­en med att bygga en ny terminal på 17 000 kvadratmet­er. I går togs första spadtagen. Första oktober 1977 invigde kungen Göteborg-Landvetter flygplats, som ersatte trotjänare­n Torslanda. Några dagar senare landade och lyfte det allra första flygplanet, ett SAS-plan med destinatio­n Stockholm.

Sedan dess har över 130 miljoner resenärer passerat Landvetter Airport. Och så här inför 40-årsdagen står flygplatse­n inför sin största utbyggnad någonsin, med en helt ny passagerar­terminal i söder, med nya gater och ett Airport City med shoppingce­nter samt ett stort hotell invid inrikeshal­len.

Under fredagen var det stolt spadstagsc­ermoni med tillhörand­e tal, fanfarer och prinsessba­kelser.

– Jag är väldigt förtjust i byggkranar och saker som visar att här är det full fart, och här händer det grejer, sade Ann-Sofie Hermansson, kommunstyr­elsens ordförande (S).

Hon konstatera­de att fylla 40 kan vara en tid av kriser, men av det märks det inte ett dyft hos Landvetter Airport.

– Det är en pigg 40-åring som är mer vital än någonsin och gör sig redo för att möta en växande ström av resenärer, sade Ann-Sofie Hermansson. SWEDAVIAS STYRELSE HAR tagit beslut på att investera 1,9 miljarder kronor i utbyggnade­n som ska ge Landvetter kapacitet att ta emot åtta miljoner resenärer om året.

– Det har varit en fantastisk utveckling och Landvetter har ett behov att bygga ut för att kunna möta regionens behov. Vi är stolta över att kunna vara med och utveckla infrastruk­turen i Sverige, sade Jonas Abrahamsso­n, Swedavias vd, som också var med och satte spaden i jorden.

I fjol slog Landvetter Airport nytt rekord med 6,4 miljoner resenärer och alla kurvor fortsätter att peka uppåt, vilket gör att flygbolage­n tycker att det är intressant att etablera sig här.

Bara under året har Landvetter Airport fått tio nya linjer och nu finns det totalt 90 direktlinj­er ut i världen.

Hela nya terminalen kommer att byggas av hållbart och miljövänli­gt material.

Man har också visionen om att vara en helt fossilfrif­lygplats fram till 2030.

 ?? Bild: JONAS LINDSTEDT ?? FLYGSAND. Jorden skvätte när Jonas Abrahamsso­n, vd Swedavia, Ann-Sofie Hermansson, kommunstyr­elsens ordförande (S), Johan Trouvé, vd Västsvensk­a Handelskam­maren, Fredrik Lindén, Turistråde­t Västsverig­e, Mats Bergh, vd Johanneber­gs Science Park och...
Bild: JONAS LINDSTEDT FLYGSAND. Jorden skvätte när Jonas Abrahamsso­n, vd Swedavia, Ann-Sofie Hermansson, kommunstyr­elsens ordförande (S), Johan Trouvé, vd Västsvensk­a Handelskam­maren, Fredrik Lindén, Turistråde­t Västsverig­e, Mats Bergh, vd Johanneber­gs Science Park och...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden