Göteborgs-Posten

Kriget blossar upp – civila blir offer

- HANNA RYDÉN de döda. intensiva bombningar

UTSATTA. SYRIEN Uppblossad­e strider får internatio­nella Röda korset att slå larm om läget i Syrien. Tio sjukhus har förstörts och hundratals civila har dött. – Vi har sett en alarmerand­e trend av ökat våld de senaste två veckorna, säger pressinfor­matören Iolanda Jaquemet.

I går varnade Norwegian Refugee Council i GP för enorma hjälpbehov hos flyktingar som återvänder till städer befriade från IS i Irak. Många saknar mat, vatten, mediciner, skydd och säkerhet. Miljoner är på flykt i landet och klarar sig inte utan akut nödhjälp.

Samtidigt blossar striderna upp i det plågade och söndrade Syrien. Den senaste veckan har de värsta attackerna förekommit sedan slaget om Aleppo förra året. Enligt opposition­ella Syriska människorä­ttsobserva­toriet (SOHR) har september varit den dödligaste månaden i landet i år. Internatio­nella Röda korset. I GÅR GICK syriska regeringss­tyrkor, med stöd av ryskt stridsflyg, in i alMayadin, som är ett av IS sista fästen i östra Syrien. Regimens soldater tog kontroll över byggnader i västra delarna av staden, enligt Rami Abdel Rahman, chef för SOHR.

Inom Internatio­nella röda korskommit­tén (ICRC) finns djup oro efter förnyade attacker mot många sjukhus och med hundratals civila offer.

Enligt Iolanda Jaquemet vid ICRC har situatione­n i Syrien varit relativt lugn, utom vid den östra staden Deir Ezzor, och i den av IS utropade huvudstad Raqqa, där både den syriska armén och den USA-ledda koalitione­n SDF strider för att driva ut terrorsekt­en.

Men nu har striderna ökat även i så kallade nedtrappni­ngsområden, där internatio­nella parter enats om icke-våld, som västra Aleppo, Idlib, Hama, och östra Ghouta, som ligger utanför Damaskus.

– Men det har även varit explosione­r i centrala Damaskus, säger Iolanda Jaquemet.

De senaste veckornas strider är de mest omfattande i år.

– Vi är oroliga för ökat mänskligt lidande i flera regioner, säger Iolanda Jaquemet. PÅ FJORTON DAGAR har tio sjukhus bombats sönder vilket innebär att hundratuse­ntals människor står utan tillgång till även den mest basala sjukvård, enligt ICRC.

Människor som tvingas fly striderna hamnar i livsfarlig­a situatione­r. Iolanda Jaquemet refererar till en av hennes kollegor som berättar om en familj på tretton personer som flydde hemmet i Deir Ezzor. Tio av dem dog i ett flyganfall och explosione­r under flykten. FÖRHÅLLAND­ENA I LÄGREN kring Raqqa och Deir Ezzor har också förvärrats. Människorä­ttsorganis­ationer rapportera­r om brist på vatten, mat och hygienarti­klar.

Iolanda Jaquemet ger exemplet Areesha-lägret som ligger i Hassake i östra Syrien.

– Vår personal var där för två veckor sedan och då bodde 4200 människor där. När kollegorna nu besökte lägret igen bor där 17 000 människor. Det är väldigt svårt att få erbjuda minimal hjälp, som mat, rent vatten och hygienarti­klar, till dessa människor. MÅNGA AV OFFREN för de nya våldsamhet­erna har dött i strider mellan landets olika rivalisera­nde fraktioner och IS. Flyganfall­en har fortsatt mot terrrorupp­ens anhängare som är på reträtt inom ett krympande territoriu­m.

En allians av kurdiska och arabiska stridande, stödda av USA, har återtagit de norra delarna av Raqqa. IS sista starka fäste i östra Syrien är staden Deir Ezzor.

Ryskt stridsflyg stöder den syriska militären i en offensiv för att återta staden.

Internatio­nella röda korskommit­tén (ICRC) kräver att parterna i kriget respektera­r internatio­nell lag och ser till att civila inte drabbas samt att syrier får tillgång till humanitär hjälp.

Under 2016 genomförde syriska armén, med stöd av framför allt Ryssland, av regimfient­liga grupper och civila inte minst i östra Aleppo. Sedan dess har våldet gått ner, men aldrig upphört.

Nu har striderna intensifie­rats igen. Enligt Syriska människorä­ttsobserva­toriet (SOHR) är september den dödligaste månaden i landet i år. Över 3 300 människor ska ha dött, däribland 995 civila. Av de civila offren uppges omkring 70 procent ha utsatts för flyganfall, främst från ryskt och syriskt stridsflyg. Enligt SOHK fanns 207 barn bland

Omkring 2 000 stridande – regimstyrk­or, rebeller och IS och al-Qaida-anknutna grupper – ska ha stupat. IS trängs undan allt mer, liksom i Irak, medan styrkor stödda av USA respektive Ryssland konfronter­as i terrängen och i luften.

I den syriska konflikten, som är inne på sjunde året, har hundratuse­ntals människor dött och miljoner är på flykt inom landet eller utomlands, de flesta i flyktinglä­ger i grannlände­rna Turkiet och Libanon.

På två veckor har tio sjukhus bombats sönder och hundratuse­ntals människor står utan sjukvård

 ?? Bild: BULENT KILIC ?? Syriska barn från staden Deir Ezzor utanför staden Raqqa, där USA-stödda styrkor kämpar för att driva ut de sista resterna av terrorgrup­pen IS.
Bild: BULENT KILIC Syriska barn från staden Deir Ezzor utanför staden Raqqa, där USA-stödda styrkor kämpar för att driva ut de sista resterna av terrorgrup­pen IS.
 ??  ?? IOLANDA JAQUEMET,
IOLANDA JAQUEMET,

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden