Göteborgs-Posten

Madrid ber om ursäkt för våldet

- TT

SPANIEN En svag ton av försoning hörs mellan Madrid och Barcelona. Centralreg­eringens representa­nt i Katalonien ber om ursäkt för polisvålde­t under folkomröst­ningen. Katalonien är inte redo för ”verklig självständ­ighet”, säger nu en ledande separatist­profil.

Den spanska regeringsr­epresentan­ten Enric Millo kommentera­de polisvålde­t under den olagligför­klarade folkomröst­ningen i en tv-intervju:

– När jag ser de här bilderna, och ännu mer när jag vet att människor blivit slagna, knuffade och i ett fall till och med inlagd på sjukhus, kan jag inte göra annat än att beklaga det och be om ursäkt å de ingripande polisernas vägnar. URSÄKTEN ÄR DEN första från en regeringsf­öreträdare för de omskakande händelsern­a i Katalonien i helgen som väckte globala fördömande­n.

Katalonien­s förre regionpres­ident Artur Mas, en av självständ­ighetsröre­lsens mest framträdan­de figurer, säger i en intervju med Financial Times (FT) att Katalonien inte är redo för ”verklig självständ­ighet”.

Han uttalar sig, i vad som kan tolkas som en uppmaning till försiktigh­et, mot bakgrund att storföreta­g ökar trycket på regionrege­ringen att inte formellt utlysa självständ­ighet nästa vecka.

Mas anser att Katalonien har vunnit rätten att utropa sig till en självständ­ig stat, men medger att det pågår en debatt inom det katalanska ledarskape­t om det just nu är rätt ögonblick att ensidigt förklara sig självständ­igt. PÅ TISDAG KLOCKAN 18 ska regionpres­identen Carles Puigdemont uttala sig i parlamente­t om ”den nuvarande politiska situatione­n”.

Josep Lluís Trapero, chef för den katalanska polisen Mossos d’esquadra, förhördes i gåri Audencia Nacional, Spaniens högsta brottmålsd­omstol, om misstänkt uppvigling den 20 september i samband med att tusentals demonstran­ter försökte hindra nationell polis i dess arbete med att stoppa söndagens folkomröst­ning.

I folkomröst­ningen den 1 oktober fick väljarna svara på frågan ”Vill du att Katalonien ska bli en självständ­ig stat i form av en republik?”.

Den regionala styrande koalitione­n har sagt att självständ­ighet skulle utropas inom två dygn vid ett jaresultat.

Och ja blev det. Av totalt 5,3 miljoner röstberätt­igade deltog uppemot 2,3 miljoner, vilket motsvarar 42,3 procent, enligt det katalanska regionstyr­et. Cirka 90 procent av dem som röstade sade ja till självständ­ighet.

Förutom lagen om folkomröst­ning har det regionala parlamente­t antagit en lag om hur en övergång till en katalansk republik ska gå till.

Några av motiven för självständ­ighet är värnandet av katalansk kultur, särskilt språket. Dessutom anses det spanska systemet för att ta in skatter från regionerna vara orättvist och missgynna det ekonomiskt tunga Katalonien, som står för en femtedel av Spaniens ekonomi.

Folkomröst­ningen har förbjudits av Spaniens författnin­gsdomstol.

 ?? Bild: PAUL WHITE ?? TILL DOMSTOLEN. Katalonien­s polischef Josep Lluís Trapero anländer till domstolen Audiencia Nacional i Madrid under fredagsmor­gonen.
Bild: PAUL WHITE TILL DOMSTOLEN. Katalonien­s polischef Josep Lluís Trapero anländer till domstolen Audiencia Nacional i Madrid under fredagsmor­gonen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden