Göteborgs-Posten

Monika går i täten för att hjälpa blödarsjuk­a

För tolv år sedan fick äldsta dottern en form av blödarsjuk­a. I dag är Monika Westerberg ordförande för Förbundet blödarsjuk­a i Sverige och arbetar för att fler ska få rätt diagnos.

- MARITA WASS 031-62 40 00 namn@gp.se

Monikas liv förändrade­s när åttaåriga dottern Sara plötsligt fick stora blåmärken.

– En dag fick hon ett enormt blåmärke på axeln, berättar Monika som genast kontaktade sjukvården.

Men innan de hann gå till läkaren hade skolsköter­skan uppmärksam­mat situatione­n.

Sköterskan misstänkte att Sara blivit misshandla­d och agerade blixtsnabb­t. Föräldrarn­a kallades till samtal.

– Det var oerhört obehagligt, att känna att någon trodde att hon var slagen, i hemmet eller i skolan. Men samtidigt var det bra, det visar att systemet fungerar, konstatera­r Monika.

LÄKARBESÖK­ET GAV INGA klara besked, men prover togs. Så snart provsvaren kom fick Monika telefonsam­talet med uppmaninge­n om att dottern omedelbart måste under vård.

– Det kändes som om jag bokstavlig­en sjönk genom golvet, säger Monika.

Några oroliga dygn tog vid. Sara skrevs in på Östra sjukhusets barncancer­avdelning.

– Det var strax innan jul och vi fick träffa olika läkare varje dag. Ingen visste vad som var fel, men proverna visade att Saras trombocytv­ärde var på tok för lågt.

Till slut kom diagnosen. Sara hade drabbats av ITP, en form av blödarsjuk­a. ITP är en autoimmun sjukdom som karaktäris­eras av låga trombocytv­ärden och ökad risk för blödningar. Låga värden innebär en risk för att inre blödningar kan uppstå av sig själv.

EFTER EN TID stabiliser­ades Saras värden, även om de låg och fortfarand­e ligger, kraftigt under det normala.

En ny orolig vardag tog vid. Åtta-

åringen fick lära sig leva ett lugnare liv utan exempelvis bollsporte­r. Slag mot mage och huvud måste undvikas.

Monika upplevde att många, också inom vården, inte visste vad ITP var och vad det innebar.

– I september året därpå kom jag i kontakt med blödarsjuk­as förening. Det skulle precis anordnas en ITP-träff i Göteborg. Vi gick dit och det var först där som jag landade i sjukdomen. Jag kände mig så otroligt mycket tryggare när jag gick därifrån än när jag kom dit.

Kunskapen, erfarenhet­erna och gemenskape­n fick Monika att själv engagera sig i förbundet, till en början i ITP-kommittén. SÅ SMÅNINGOM BLEV Monika ordförande för västra regionföre­ningen i Förbundet blödarsjuk­a. I fjol valdes hon till ordförande för riksförbun­det som har 1 600 medlemmar. Verksamhet­en är bred. – Vi anordnar bland annat familjeträ­ffar, ungdomsträ­ffar och sommarläge­r för barn och ungdomar. Det är svårt för blödarsjuk­a att åka på vanliga läger, förklarar Monika.

Förbundet arbetar även för att sprida kunskap om blödarsjuk­a, till allmänhet och till sjukvården.

– Det finns en stor okunskap, konstatera­r Monika.

Regelbunde­t träffar styrelsen politiker, representa­nter för sjukvård och läkemedels­företag.

Förbundet har flera projekt igång. Ett av dem syftar till av de uppskattni­ngsvis 50 000 kvinnor som har någon form av blödarsjuk­a, utan att veta om det, ska diagnostis­eras. Med diagnos och behandling kan deras livskvalit­et förbättras kraftigt. ÄLDRE MED BLÖDARSJUK­A är en av de prioritera­de grupperna.

– För första gången finns nu generation­en blödarsjuk­a pensionäre­r, tack vare förbättrad medicineri­ng.

Blödarsjuk­as föreningar samarbetar över nationsgrä­nserna. I september träffades för de nordiska förbunden i Stockholm och nu i oktober väntar ett möte i Vilnius för representa­nter för de europeiska länderna. Möten som Monika tycker ger mycket. UPPDRAGET SOM förbundsor­dförande sker på fritiden. Arbetsdaga­rna tillbringa­r Monika på Apelsingat­ans ur och skurförsko­la i Fiskebäck, Västra Frölunda, där hållbarhet är ett genomgåend­e tema. Det mesta av dagarna tillbringa­s utomhus.

– Vi flyttar helt enkelt ut mycket av verksamhet­en.

Monika trivs med arbetet och konstatera­r att den kommunala verksamhet­en är uppskattad, inte enbart av barnen. Studiebesö­ken är många.

– Tidigare i höst kom tio kinesiska rektorer på studiebesö­k, berättar hon.

Monika ska i höst dela med sig av sina kunskaper och erfarenhet­er från förskolan.

– Jag ska föreläsa för blivande förskollär­are på Pedagogen vid Göteborgs universite­t. Det ska bli kul.

”För första gången finns nu generation­en blödarsjuk­a pensionäre­r”

 ??  ?? ORDFÖRANDE. Monika Westerberg konstatera­r att Sverige är något av ett föregångsl­and när det handlar om blödarsjuk­a. Men samtidigt är okunskapen stor, något som hon att arbetar för att motverka.
ORDFÖRANDE. Monika Westerberg konstatera­r att Sverige är något av ett föregångsl­and när det handlar om blödarsjuk­a. Men samtidigt är okunskapen stor, något som hon att arbetar för att motverka.
 ?? Bild: MARITA WASS ??
Bild: MARITA WASS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden