Göteborgs-Posten

Det saknas pengar till miljonpris­et

-

FILM Filmfestiv­alen delar varje år ut det prestigefy­llda Nordiska filmpriset på en miljon. Men nu, precis som i fjol, fattas 125 000 kronor. Fågan är vem som ska betala?

– Det är i alla fall uteslutet att Göteborgs Filmfestiv­al har ett miljonpris som inte består av en miljon, säger Ylva Gustafsson, regionutve­cklare för film.

– Slår man sig för bröstet och ska ha filmvärlde­ns största pris så kan det ju inte vara 875 000 kronor. Det blir ju lite dumt, NORDIC DRAGON AWARD är juvelen i kronan för Göteborgs filmfestiv­al. Sedan priset instiftade­s 2011 har festivalen i många sammanhang poängterat att prissumman gör priset till ett av filmvärlde­ns största.

I våras räddades priset kvar genom en panikåtgär­d från Västra Götalandsr­egionens sida. Med knappt två månader kvar till festivalst­art hade miljonpris­et inte full täckning. Det fattades 125 000 kronor, som Västra Götalandsr­egionen motvilligt gick in och betalade.

Regionen kom därmed att stödja priset med totalt 375 000 kronor, medan Göteborgs stad gick in med 125 000 kronor och festivalen­s huvudspons­or Volvo stod för det resterande beloppet.

Ylva Gustafsson var samtidigt tydlig med att regionen hellre såg att Göteborgs stad gick in och årligen betalade den del av prissumman som nu fattas. Regionen krävde besked i frågan senast i mars.

Nu, ett drygt halvår senare, har ingenting hänt i finansieri­ngsfrågan. På måndag när kulturpoli­tikerna från staden och regionen möts under ett så kallat presidiemö­te

”Vi får se hur vi kan hantera det här om inte staden tar sitt ansvar.” Conny Brännberg (KD)

kommer frågan upp på bordet igen.

– Vi hoppas verkligen få besked då, annars måste vi se över det här, säger Conny Brännberg (KD), ordförande i regionens kulturnämn­d.

– Priset är utlyst, men finansieri­ngen är fortfarand­e oklar. Måndagens besked avgör väldigt mycket. Vi får se hur vi kan hantera det här om inte staden tar sitt ansvar. MIRJA WESTER, VD för Göteborgs filmfestiv­al, försäkrar att Nordic Dragon Award ändå kommer att finnas kvar.

– Jag vill försöka hitta en långsiktig lösning med hjälp av Göteborgs stad. Regionen och Göteborgs stad är i alla fall eniga om att priset är viktigt för Göteborg, och ger ett stort eko ut i världen.

Mariya Voyvodova (S), ordförande för kulturnämn­den i Göteborg, öppnar för att Göteborgs stad ska vara med och finansiera priset.

– Min ambition är att vi definitivt löser det här så snart som möjligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden