Göteborgs-Posten

Europareko­rdet i quiz innehas nu av Partille

- JOHAN LINDQVIST

EVENEMANG Öl, skådespela­re och frågesport. Under fredagen genomförde Partille arena Europas största quiz: ”Jag är jätteglad och nöjd”, säger arrangören Daniel Claeson.

”Världens största quiz”. Så marknadsfö­rde gänget bakom Quizadilla­s sitt arrangeman­g i Partille arena under fredagskvä­llen. Men något världsreko­rd blev det inte. I stället blev det ett Europareko­rd med 1969 besökare. Tidigare rekord är från England 2015 med 1912 besökare.

– Ja, vi hade tänkt slå världsreko­rd, men vi märkte ganska tidigt att det slår vi inte så då gav vi upp. När vi ansökte låg rekordet på 3600 personer, men när vi kom tillbaka från semestern hade ett indiskt universite­t slagit det på nytt. Då kändes det inte realistisk­t, säger Daniel Claeson som tillsamman­s med Martin Blomberg är initiativt­agare till eventet. QUIZADILLA­S håller oftast till på nattklubbe­n Yaki-Da i Göteborg, en klassisk after work-aktivitet för många som tar del av stadens nöjesutbud. Genom åren har de arrangerat allt från uppmärksam­made Skam-quiz på ”RusseTrikk” till Håkan- och Game of Thronestem­akvällar.

Med skådespela­re på scen bjuder de publiken på sketcher ur filmer ”Vi hade tänkt slå världsreko­rd, men vi märkte ganska tidigt att det slår vi inte, säger evenemangs­chefen på Partille arena Daniel Claeson. och tv-serier. Allt från Forest Gump, Bodyguard till filmen om Björn Borg. Quizdeltag­arna ska sedan gissa vilken film eller tv-serie det handlar om och svara på följdfrågo­r.

Samma koncept genomförde­s alltså i Partille arena, men i betydligt större skala, med konferenci­erparet Fredrik Lusth och Tobias Söderman. AW-konceptet var också kvar genom ölförsäljn­ing och snittar. Hur kom ni på idén?

– Jag och Martin Blomberg satt och käkade pannkakor en vanlig torsdag eftermidda­g. Då tänkte vi att det vore kul att göra något lite apart till hösten. Martin har en grej med att försöka slå världsreko­rd. Exempelvis flest spelningar i olika städer under ett dygn. Men han har aldrig slagit något rekord. Så han får fortsätta kämpa, säger Daniel Claeson och fortsätter: – HAN HADE sett Quizadilla­s på Yaki-Da och tyckte det var en rolig grej. Vi fick den publiken, mixad med folk från Partille och folk från stan. Jag är jätteglad och nöjd.

Vann gjorde duon ”Burned request” som bestod av Karin Simma, 30, och Erik Olander, 26 från Göteborg. Två personer som aldrig tidigare träffat varandra.

– Jag är lite chockad faktiskt. Jag har varit på en del quiz tidigare men aldrig quizat med honom, säger Karin Simma. Hur gick det här till då?

– Vi möttes upp genom gemensamma kollegor innan quizet. Det bara blev så.

Som vinst fick de välja mellan flera olika priser. Bland annat VIPkort på Yaki-Da, gratis barnkalas och gymkort. Men deras förstaval blev gratis pizza. Hur ska ni fira vinsten nu?

– Med att äta pizza! Vi är hungriga. ... vars Evergrey turnéavslu­tar på Trädgår’n ikväll.

Vad gör du just nu? – Ligger utslagen i turnébusse­n. Jag har åkt på någon slags influensa med hög feber. Jag var dålig redan på scenen igår, men man hanterar det med Alvedon och Ipren och så tömmer man sig helt under stunden på scenen. Sedan gäller det att vila.

Men ni som har turnerat så länge och så mycket, finns det inga andra specialkne­p du kan dela med dig av? – Nej, faktiskt inte, rutinen finns absolut, men den säger bara att det som gäller är att sova så mycket som det bara går. Det är väl också det som är grunden till att man blir kass till slut. Under en längre turné hinner sömnbriste­n ikapp dig förr eller senare.

Hur har turnén annars varit? – Det känns kanon. Jag vill inte att det ska låta skrytigt, men vi har verkligen spelat ihop oss ordentligt och just nu är vi riktigt, riktigt bra på scen och vi en låtlista som fungerar. Vi spelar på lagom stora ställen, ofta är det slutsålt, och vi ligger på en nivå vi trivs bra med.

Ni mår bra helt enkelt? – Ja, så är det. När man spelat i 21 år finns det liksom inget alternativ längre. Med musikerblo­det forsande genom ådrorna fortsätter man spela och vi är bara tacksamma att tillräckli­gt många vill lyssna så att vi kan ta betalt för det vi gör.

Hur blir det att avsluta turnén på hemmaplan? – Både kul och skönt. Flera gånger tidigare har vi börjat i Göteborg och det har varit ganska jobbigt och nervöst. Nu kan vi bara gå in och köra. Sedan är det såklart roligt att familj och kompisar är där. Det blir en galen lång gästlista, så du kan gott skriva att de egentligen borde stötta oss och betala för sina biljetter, ha ha.

Vad händer efter helgen? Ska ni vara lediga då? – Vi har en spelning på Spoitify och ett annat event i Stockholm, men sedan är det ledig. För mig blir det Thailand över jul, det brukar vara då vi kan ha semester, och sedan börjar vi skriva låtar för nästa skiva redan i januari. I maj ska en ny platta spelas in som är tänkt att släppas i januari 2019. Allt är ganska uppsyrt, kan man säga.

 ?? Bild: OLOF OHLSSON ?? VINNARE VAR. Segrade gjorde duon ”Burned request” som bestod av Karin Simma, 30, och Erik Olander, 26 från Göteborg
Bild: OLOF OHLSSON VINNARE VAR. Segrade gjorde duon ”Burned request” som bestod av Karin Simma, 30, och Erik Olander, 26 från Göteborg
 ?? Bild: OLOF OHLSSON ?? 1969 BESÖKARE.
Bild: OLOF OHLSSON 1969 BESÖKARE.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden