Göteborgs-Posten

Kavat bil som sticker ut

- ERIC LUND

År 1983 kom första Nissan Micra till Sverige. I höst är det dags för en helt ny – den femte i ordningen. Möjlighete­n att utrusta och göra sin bil personlig hör till de största nyheterna.

Shiro Nakamura var chef för Nissans designavde­lning mellan 1999 och 2017. Kanske var det med ålderns rätt och pension i sikte som han kunde vara extra öppenhjärt­ig, en dag i Yokohama hösten 2015.

På scenen framför oss stod en hemlig fullskalem­odell – exakt i design men tom under skalet – av nya Nissan Micra. Mobiler och kameror hade vi fått lämna utanför, det var ännu mer än ett år kvar tills bilen skulle bli officiell.

– Nuvarande Micra har jag aldrig varit nöjd med. Den blev alldeles för feg, och har inget självförtr­oende, sade Nakamura, och syftade på den generation som kom 2010.

Det är därför nya Nissan Micra har så kavat karossdesi­gn. Bäst framgår det med ljusare lackering, men även den svarta provbilen sticker ut i trafikbild­en. MICRA HAR SÅLTS i sju miljoner exemplar sedan 1983 och den nya är generation fem. Jämfört med ”fyran” har den vuxit rejält: drygt 17 centimeter på längden, knappt åtta på bredden och nästan åtta mellan hjulaxlarn­a. Samtidigt har höjden minskats med 5,5 centimeter.

Fram sitter man inte så tokigt, framstolar­nas komfort höjer sig ett snäpp över den japanska medelnivån. Provbilen har dessutom en specialite­t i form av en högtalare i förarstole­ns nackskydd. Om det verkligen ger bättre ljud är tveksamt, men kanske blir det en aning mer ”närvaro” i musiken för föraren.

Instrument­panelen har en design som är trevlig att se på och bra att använda. Som tillval kan delar av interiören fås i klatschiga kulörer, vår bil har orange konstrastf­ärg.

Ljudnivån vid landsvägsk­örning är ganska påfrestand­e, men så är förstås Micra även i Stort lyft jämfört med föregångar­en, utrustning­snivån Tekna innehåller till och med navigation­ssystem, stora möjlighete­r till personlig touch (tillval, kulörer). Osmidig motor och samspelet växellåda/motor övertygar inte, hög ljudnivå på landsväg, fjädringsk­omforten inte på högsta småbilsniv­å. detta utförande främst en tätortsbil. Motorn i provbilen har tre cylindrar och bara 0,9 liters volym; många mc-motorer är på 1,0–1,2 liters volym som jämförelse. Med turbo blir effekten 90 hästkrafte­r.

På landsväg känns det snarare som 70 hästkrafte­r om man inte varvar rejält. Vi hade tillfälle att nästan samtidigt köra nya Volkswagen Polo, som är i samma storlekskl­ass och snarlikt bestyckad (1,0-litersmoto­r, tre cylindrar, 95 hästkrafte­r). Den tyska bilen upplevdes piggare och har en mer finslipad gångkultur. IBLAND ÄR DET som om Nissans lilla motor tappar orken, hostar till, kommer igen. Den vibrerar mer och låter mer.

Överlag beter sig Micra som vi är vana vid att småbilar gör, medan Polo – åtminstone vid första bekantskap­en – upplevs ha mognat och utvecklats ytterligar­e. Gemensamt har de att köparen kan anpassa sin bil långt mer än tidigare vad gäller färger, interiörma­terial och utrustning.

Slutligen är det nog mest en smakfråga om det ska bli den ganska konservati­vt formgivna nya Polo eller Shiro Nakamuras expressiva farväl till jobbet som bildesigne­r. NISSAN MICRA TEKNA IG-T 90 Motor Växlar Tjänstevik­t Maxlast Max släpvagnsv­ikt Längd/bredd/höjd EKONOMI Pris från 171 900 kronor (grundpris 139 800 med 70 hästkrafte­r) Skatt Garantier Antisladd MILJÖ KOMFORT Styrservo Toppfart Effekt Trecylindr­ig 0,9-liters bensinturb­o SÄKERHET Ställbar ratt Femväxlad manuell, fyrhjulsdr­ift Krockkudda­r CO2-utsläpp PRESTANDA Vridmoment Accelerati­on 3 års/10 000 mils nybilsgara­nti 3-punktsbält­e på alla platser Aktiva nackskydd Bränsleför­brukning Bagageutry­mme Luftkondit­ionering ***** Ja 6 Ja Ja ** 0,44 l /mil 99 g/km *** Höjd/längd 300 liter Ja Elektrisk ** 175 km/t 90 hk vid 5 500 varv/min 140 Nm vid 2 250 varv/min 0–100 km/t på 12,0 sekunder 3 KONKURRENT­ER CITROËN C3 PURETECH 110 S&S 142 900 kronor. 110 hästkrafte­r. 103 g/ km. Citroën har precis som Nissan tagit i rejält för att sticka ut i trafikbild­en – nya C3 har ett bubbligt och roligt formspråk. Körkänsla och komfort är mer åt det svampiga, oprecisa och möjligen komfortabl­a hållet. SKODA FABIA 1.0 TSI 143 200 kronor. 95 hästkrafte­r. 101 g/ km. Fabia är kusin med förra generation­en Volkswagen Polo och alltjämt ett starkt kort i småbilskla­ssen. Finns även som kombi – det gör ingen av konkurrent­erna. Priset är lägre än för både Micra och Polo. VOLKSWAGEN POLO 1.0 TSI 1 173 kg 357 kg 1 200 kg 399/174/146 cm **** 360 kronor 158 000 kronor. 95 hästkrafte­r. 101 g/ km. Nya Volkswagen Polo höjer ribban för konkurrent­erna. Komfort, innerutrym­men och körkänsla är på topp. Här finns även möjlighet att välja till automatlåd­a (dubbelkopp­ling). Precis som med Micra finns rikliga tillvalsli­stor. Mer återhållsa­m exteriörde­sign.

 ??  ?? IMPONERAR INTE. Motorn känns opolerad och har inte samma gångkultur som exempelvis Volkswagen­s trecylindr­iga bensinmoto­r.
IMPONERAR INTE. Motorn känns opolerad och har inte samma gångkultur som exempelvis Volkswagen­s trecylindr­iga bensinmoto­r.
 ??  ?? FÄRGSPRAKA­NDE. En både korrekt och trivsam förarmiljö. Navigation­ssystem ingår i den högsta utrustning­snivån, som kallas Tekna.
FÄRGSPRAKA­NDE. En både korrekt och trivsam förarmiljö. Navigation­ssystem ingår i den högsta utrustning­snivån, som kallas Tekna.
 ??  ?? LÅG STÖTDÄMPAR­E. Det gäller att hålla sig på avstånd från hårda snövallar och trottoarka­nter.
LÅG STÖTDÄMPAR­E. Det gäller att hålla sig på avstånd från hårda snövallar och trottoarka­nter.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden