Göteborgs-Posten

Boork nöjd med damkronorn­as utveckling

- GÖRAN SUNDBERG

ISHOCKEY Förlust i sista matchen mot Finland – men Damkronorn­as förbundska­pten Leif Boork gläds över segern i onsdags och tycker att hans lag är på rätt väg inför OS: – Det här är den bästa säsongen under min tid och vi visar att vi är på väg åt rätt håll.

Damkronorn­a förlorade den sista uppgörelse­n på Åland med 1–4, men vann en av tre matcher och bröt den elva matcher långa förlustsvi­ten mot grannen från öster som tog VM-brons i våras.

– Det betyder en del för självförtr­oendet. Man ska inte dra för stora växlar av en match, men mentalt får vi ett break av segern så det är jättekul. Vi har skapat chanser mot dem i de här tre matcherna på ett sätt som vi inte har gjort de senaste två åren, säger Boork vars lag, som blev VM-sexa i våras, har vunnit fem av säsongens åtta landskampe­r. DEN KONTROVERS­IELLE förbundska­ptenen har trots dåliga resultat de senaste åren vägrat backa från OS-målsättnin­gen att Damkronorn­a ska vara med och slåss om guldet i Pyeongchan­g. I Sotji 2012 blev laget fyra.

Svenskorna saknade fyra etablerade namn på grund av skador, backarna Johanna Fällman och Jessica Adolfsson samt forwardssp­elarna Fanny Rask och Maria Lindh.

Debutanten Wilma Johansson, Leksand, gjorde ett stort avtryck då hon sköt två av målen i 3–2-segern i onsdags. Ett steg mot en OS-plats?

– Vi får följa henne vidare. Vi hoppas att Fanny och Maria blir friska och då blir det tufft för henne, men hon har definitivt lagt in en ansökan, säger Boork. HAN FRAMHÖLL kärnspelar­na i sitt lag samt AIK-målvakten Minatsu Murase som gjorde comeback i landslaget efter ett och ett halvt år. Murase vaktade kassen i de två förlustmat­cherna medan ettan Sara Grahn storspelad­e i segermatch­en.

I fredagens tidiga möte – matchstart 9.30, lokal tid – satte Finland in segerstöte­n med två mål på 2.22 i mitten av matchen. Erica Udén Johansson reducerade, men Finland gjorde ytterligar­e två mål i sista perioden, det sista i tom kasse.

7–12 november: Fyrnations­turnering mot USA, Kanada och Finland (Wesley Chapel och Tampa, Florida).

12–16 december: Femnatione­rs mot Tyskland, Ryssland, Finland och Japan (Raumo, Finland).

Januari 2017: Nations Cup, spelprogra­m och spelort ej klar (Tyskland).

10–22 februari: OS (Pyeongchan­g).

Damkronorn­a möter Japan (10/2), Sydkorea (12/2) och Schweiz (14/2) i gruppspele­t.

 ?? Bild: FRANK FRANKLIN II ?? FRÖLUNDAMÖ­TE. Colorados Matt Duchene och Henrik Lundqvist i New York Rangers mål, båda med förflutet i Frölunda, har fullt fokus på pucken. Det var Duchene som vann matchen. Han gjorde ett mål och ett assist när Colorado vann med NHL-premiären med 4–2.
Bild: FRANK FRANKLIN II FRÖLUNDAMÖ­TE. Colorados Matt Duchene och Henrik Lundqvist i New York Rangers mål, båda med förflutet i Frölunda, har fullt fokus på pucken. Det var Duchene som vann matchen. Han gjorde ett mål och ett assist när Colorado vann med NHL-premiären med 4–2.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden