Göteborgs-Posten

Delad poäng för svenska U21-laget

- TT

FOTBOLL: EM-KVAL U21 Underläge i paus. Men en välriktad nick från Filip Dagerstål såg till att Sverige fick med sig en poäng hem från EM-kvalmötet borta mot Belgien.

I Roland Nilssons första match som huvudansva­rig U21-förbundska­pten blev det en säker seger för Sverige med 4–1 mot Cypern när EMkvalet inleddes i september.

I går kväll fortsatte kvalet för svensk del när en av de tuffaste konkurrent­erna i gruppen, Belgien, väntade på bortaplan.

Blågult, med Blåvitts burväktare Pontus Dahlberg i mål och Häckens Joel Andersson som vänsterbac­k från start, inledde klart bäst och hade flera gånger bud på ett ledningsmå­l. Därmed var det inte helt logiskt när det var belgarna som blev först med att hitta nätet. I den 30:e minuten höll Club Brüggemitt­fältaren Jordi Vanlerberg­he sig framme och satte dit 1–0. Ett resultat som stod sig till paus.

Sverige dominerade stundtals stort mot Belgien.

I INLEDNINGE­N av den andra halvleken fortsatte det spelmässig­a övertaget för Sverige som stundtals dominerade stort, hade överlägset bollinneha­v och radade upp chanser. Och med timmen spelad kom så också kvittering­en. En svensk hörnspark såg ut att bli misslyckad, men Filip Dagerstål tog fart, var snabbt framme och skarvade in 1–1 bakom Nordin Jackers i det belgiska målet. EFTER DEN SVENSKA utjämninge­n lyfte hemmalaget och ett par gånger levde svenskarna farligt. Pontus Dahlberg kom ut och avstyrde en farlig kontring, i samband med situatione­n tacklades IFK-talangen tufft och han blev liggandes länge innan han kunde fortsätta.

I nästa läge var det Franz Brorsson som med en sen brytning hindrade ett blågult baklängesm­ål.

Men också Sverige vaskade fram en del målmöjligh­eter. Carlos Strandberg var på språng ett par gånger, men allra närmast att sätta dit ett ledningsmå­l var tidigare Blåvitt-spelaren Gustav Engvall när han sånär lyckades styra in ett inlägg med pannan. UNDER MATCHENS SISTA minuter böljade spelet fram och tillbaka och båda lagen hade ett par nästan-chanser, som det dock inte blev något av. I det absoluta slutskedet var Belgien nära att trycka dit ett avgörande men bollen smet utanför Pontus Dahlbergs vänstra stolpe.

Drabbninge­n slutade 1–1 och Sverige har därmed ett kryss och en vinst på kvalets två första matcher. HANDBOLL

?? Arkivbild: KRISTER ANDERSSON ?? SNABBT FRAMME. Filip Dagerstål ordnade svensk kvittering.
Arkivbild: KRISTER ANDERSSON SNABBT FRAMME. Filip Dagerstål ordnade svensk kvittering.