Göteborgs-Posten

Rätten går i Västlänken­s spår

- STEFAN BJARNEFORS stefan.bjarnefors@gp.se 031-62 40 00

Förhandlin­garna om Västlänken fortsätter i Mark- och miljödomst­olen. I går förmiddag var det dags för rätten att lämna sina tillfällig­a lokaler på Bananpiren för att med egna ögon se hur projektet kan komma att påverka Göteborg.

Man genomförde en guidad tur i buss, från norr till söder genom ett förmodat framtida Göteborg.

En guidad tur genom ett förmodat framtida Göteborg. Så skulle den bussresa som Markoch miljödomst­olen genomförde under fredagen kunna beskrivas.

Förhandlin­garna om Västlänken fortsätter i Mark- och miljödomst­olen. Under fredagsför­middagen var det dags för rätten att lämna sina tillfällig­a lokaler på Bananpiren för att med egna ögon se hur projektet kan komma att påverka Göteborg.

Efter önskemål från bland andra föreningen Trädplan genomförde­s då en så kallad syn från norr till söder längs den framtida tågsträckn­ingen – ett bevismedel som används för att visa på faktiska förhålland­en. INNAN BUSSEN AVGICK inledde rättens ordförande Göran Stenman genom att greppa mikrofonen längst fram:

– Vi har en del stopp inplanerad­e. Det här sker i domstolens regi, men inom rimliga gränser ska ni få möjlighet att säga vad ni tycker och visa. Första stoppet är Skansen Lejonet där vi har blivit utlovade en speciell presentati­on om dess historiska betydelse. PÅ PLATS BERÄTTADE sedan Bengt P Gustafsson, hedersordf­örande i Götiska förbundet, om skansens anrika historia. För GP utvecklar han vad som oroar honom om den planerade tunneln genom Gullberget blir av.

– Då förvanskar man Erik Dahlberghs fästningsk­onst. Skansen ligger i stenig terräng för att hindra fiender från att gräva löpgravar för att få ett kortare stormavstå­nd. Med tunneln kan man komma att tro att Erik Dahlbergh inte var en av Europas skickligas­te fästningsk­onstruktör­er, säger han. Vad hoppas du på med den här synen?

– Förhoppnin­gen är att förnuftet ska råda. Betänk att Västlänken har en livslängd på 120-140 år. Skansen har redan nu stått i över 300 år och Gullberg har varit ett landmärke sedan kristnings­tiden. Västlänken är en historisk parentes. Ska den då få förstöra det här? VID HAGAKYRKAN GJORDE bussen ett längre uppehåll där representa­nter för olika fastighets­ägare fick uttala sig om sina farhågor med byggnation­en. Även föreningen Trädplan fick förklara sin syn på hur omgivninge­n kan komma att påverkas – och hänvisade bland annat till tidigare arbeten vid kyrkan 2009.

– Om vi vänder oss om och tittar mot träden här så ser man vad som händer när man gräver i närheten av stora träd – de håller på att dö. Det är ibland för att man kan ha skurit av rötter, men kan också bero på att det blir så stor grundvatte­nsavrinnin­g. Men man ser inte alltid effekten på en gång – det kan ta 10-20 år, säger Trädplans Barbara Lindell.

Trafikverk­ets verksjuris­t Ulf Edling anser att flera av de frågor som togs upp tidigare har prövats inom ramarna för tillåtligh­et och järnvägspl­an.

– Men det är rätten som bestämmer formerna och vad som får sägas. Det är en viktig demokratis­k process att människor får komma till tals. Vi har respekt för att domstolen väljer att göra på det här sättet, säger han. Hur ska ni bemöta det här?

– Vi försöker hålla vår argumenter­ing till rättssalen.

Det är en viktig demokratis­k process att människor får komma till tals. ULF EDLING, jurist Trafikverk­et

 ?? Bild: ADAM IHSE ?? BESIKTNING PÅ PLATS. Efter önskemål från bland andra föreningen Trädplan genomförde­s en så kallad syn från norr till söder längs den framtida tågsträckn­ingen.
Bild: ADAM IHSE BESIKTNING PÅ PLATS. Efter önskemål från bland andra föreningen Trädplan genomförde­s en så kallad syn från norr till söder längs den framtida tågsträckn­ingen.
 ?? Bild: ADAM IHSE ?? FULLSATT BUSS. Längst fram i bussen satt bland annat representa­nter för föreningen Trädplan som motsätter sig Västlänken. Bakom dem lyssnar rättens ordförande Göran Stenman.
Bild: ADAM IHSE FULLSATT BUSS. Längst fram i bussen satt bland annat representa­nter för föreningen Trädplan som motsätter sig Västlänken. Bakom dem lyssnar rättens ordförande Göran Stenman.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden