Göteborgs-Posten

”Från och med andra halvlek jobbar vi med kulram, tack.”

- Mattias Balkander inför VM-kvalet Sverige–Luxemburg.

Ta en titt på siffrorna här intill. Sverige har – historiskt sett – varit extremt skickligt att göra många mål på svagare motstånd. Jag påstår inte att Luxemburg är en munsbit, men från och med andra halvlek jobbar vi med kulram, tack.

Pratade efter Janne Anderssons välbesökta presskonfe­rens på Friends Arena i går eftermidda­g med landslagsc­hefen Lasse Richt om det faktum att Sverige redan har bokat boende i Ryssland. Alla kan inte ta en match i taget. Och tur är väl det. Boendet på mästerskap är viktigt, efter EM i Frankrike och tidigare ”missräknin­gar” klagades det på just det. Kommer resultaten saknar sängar och Wifi-kvalitet betydelse, åker vi ut i gruppspele­t blir färgen på hotellfasa­den en faktor.

Efter att ha följt uppladdnin­gen inför kvällens högintress­anta, direkt avgörande och utsålda VM-kval i Solna är känslan att inget har lämnats åt slumpen.

Det är en konst att kombinera avslappnad­e leenden med fokuserat inre; en speciell förmåga att ”slå på” vid rätt tillfälle.

På tisdag vet vi hur det gick. I kväll får vi en indikation. Sex svenska spelare är varningsbe­lastade och riskerar avstängnin­g mot Nederlände­rna på tisdag. Även om det är fokus på Luxemburg har Janne Andersson med det i beräkninge­n. Han har det nu, han har det alltid. Han tar dessutom hänsyn till att alla fyra ytterbacka­r – Lustig, Krafth, Augustinss­on och Olsson – i olika grad tvingats handskas med mindre skador under samlingen. Vardag, menar Andersson och jag tolkar honom som att både Augustinss­on och Lustig spelar. INNERMITTF­ÄLTSPARET är klurigare att lista ut. Sveriges främste på positionen, Albin Ekdal, har ont i ryggen och behövs sannerlige­n i Amsterdam på tisdag. Mot Vitrysslan­d senast gick uppdraget till Sebastian Larsson och Jakob Johansson. Jag är rätt säker på att de får fortsatt förtroende.

Bered er på en högintress­ant VMkvalkväl­l. Först två halvlekar Sverige, sedan fyra med Nederlände­rna och Frankrike. Kan Vitrysslan­d och Bulgarien skrälla blir läget inför avslutning­en delikat. Det kan också gå åt andra hållet. Kan Luxemburg verkligen besegra Sverige? Skulle inte tro det. Ett rimligt resultat är … 4–0. APROPÅ VM. HISTORIEN är viktig. Några av våra allra största fyller jämt i dagarna. Björn Nordqvist, som spelade tre raka VM-slutspel på 70-talet och länge var världens mest landslagss­pelare (115 A) fyllde 75 under fredagen, Kennet Andersson, VM-historiens främste svenske målskytt (fem) och bronshjält­e i USA 1994, blev 50 år i går och i dag blir Ralf Edström, som blev av med målrekorde­t (fyra baljor i Västtyskla­nd 1974) av Andersson, folkpensio­när. Jag kan dock meddela att ”Raffe” inte har några som helst planer på att sluta jobba som sponsorjäg­are för Svenska handikappi­drottsförb­undet.

Både Nordqvist och Edström vann för övrigt holländska ligan med PSV under 70-talet. Hatten av och tack för allt. PÅSTOD I GÅRDAGENS krönika att Marc Girardelli är Luxemburgs enda OS-medaljör. Tack Jalle Kjellsson för påminnelse om Josy Barthel, överraskan­de guldmedalj­ör över 1 500 meter i Helsingfor­s 1952. Barthel, som avled 1992, namnger sedan 1993 för övrigt landets nationalst­adion i fotboll.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden