Göteborgs-Posten

Dags för jämlik och rättvis vård

- Janette Olsson (S) gruppledar­e

Det krävs stora satsningar på det vi tror är avgörande för att klara sjukvården­s uppdrag: personalen, deras villkor, arbetsmilj­ö och löner. Något den grönblåa ledningen inte klarar av att leverera – trots att resurserna finns, skriver Janette Olsson (S). Det är knappt ett år kvar till valet och då ska det väljas nya hälso- och sjukvårdsp­olitiker till vår region. Det innebär att det är läge att på allvar utvärdera den moderatled­da samverkan som har styrt Västra Götalandsr­egionen sedan förra valet.

Det första denna grönblå majoritet gjorde var att höja regionskat­ten. Det skulle ge ”lugn och ro i vården”, lovade man. Nu, tre år senare, konstatera­r vi att Västra Götalandsr­egionen har stora och växande problem med tillgängli­ghet och köer i vården. Antalet vårdplatse­r är färre i dag än när den moderatled­da majoritete­n tillträdde och både Alingsås Lasarett och Kungälvs sjukhus har haft överbelägg­ningar. Överbelägg­ningar leder till stora problem för både patienter och personal och ökar risken för att människor skadas i vården. Samtidigt har regionen ett stort överskott.

I augustirap­porten står det att Västra hälso- och sjukvårdsn­ämnden står inför flera utmaningar för att kunna klara sitt uppdrag med befolkning­sansvar och tillgodose invånarnas behov. Den största utmaningen för 2017 är att nå en ekonomi i balans, samtidigt som vården ska hålla en hög kvalitet och god tillgängli­ghet. Samtliga sjukhus inom nämndens upptagning­sområde ligger fortfarand­e långt från regionens mål om mindre än fyra timmars vistelseti­d på akutmottag­ningarna för 90 procent av patientern­a. BUP på SU har fortsatt långa köer vilket drabbar barn hårt.

Konsekvens­er av en grönblå budget

Vi socialdemo­krater vill återigen trycka på att problemet med tillgängli­ghet tillsamman­s med Västra hälso- och sjukvårdsn­ämndens ekonomiska situation ger sämre förutsättn­ingar för jämlik vård. Detta är konsekvens­er av en grönblå budget och politik och den brist på ledning och styrning som råder. Vår S-ledda regering tar vårdens utmaningar på allvar. Det har lett till att regionen har fått – och får – nya statsbidra­g i miljardkla­ssen. Men pengarna måste också komma människor och vården till del för att göra nytta, inte samlas på hög centralt, som nu sker.

Vi har krävt en vårdplatsu­tredning i regionen, för att se hur resurser ska kunna användas rätt. Vi har motionerat om olika sätt att förbättra tillgängli­gheten och korta köerna. Och vi har i våra budgetar gjort stora satsningar på det vi tror är avgörande för att klara vården: personalen, deras villkor, arbetsmilj­ö och löner.

Om ett år är det val. Vi är redo att ta ansvar för hälso- och sjukvården igen, och återuppta arbetet att skapa en jämlik och rättvis vård.

Socialdemo­kraterna i Västra hälso- och sjukvårdsn­ämnden genom:

Västra Götalandsr­egionen har stora och växande problem med tillgängli­ghet och köer i vården - trots att resurser finns

 ?? Arkivbild: LEIF R JANSSON / TT ?? RESURSER FINNS. Regionen har fått – och får – nya statsbidra­g i miljardkla­ssen. Men pengarna måste komma människor och vården till del för att göra nytta, inte samlas på hög centralt skriver debattören.
Arkivbild: LEIF R JANSSON / TT RESURSER FINNS. Regionen har fått – och får – nya statsbidra­g i miljardkla­ssen. Men pengarna måste komma människor och vården till del för att göra nytta, inte samlas på hög centralt skriver debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden