Göteborgs-Posten

Genom åren har flera attacker avvärjts av polisen

-

men pengarna de hade på sig räckte bara till kyckling. Under middagen började männen diskutera nästa attack; de ville attackera presidente­ns konvoj. Amir fick ansvar för att köpa in alla materiel som krävdes för att bygga en bilbomb.

Militanta islamister har varit aktiva i Indonesien ända sedan åren efter landets självständ­ighet från Nederlände­rna år 1945. Organisati­onen Darul Islam utropade redan 1949 en ”islamisk stat” och ledde flera väpnade uppror mot den indonesisk­a staten under 50- och 60-talen, för att senare splittras i olika islamistis­ka gruppering­ar.

En av dem var Jemaah Islamiyah som planerade och utförde attackerna på lyxhotelle­n i Jakarta år 2009. Gruppen hade blivit ökänd redan 2002 när den attackerad­e turisttäta områden på Bali, då bomber detonerade­s i turistorte­n Kuta och 202 personer dödades, de allra flesta utlänninga­r. Bland dem var sex svenskar. DET HÄR ÄR än i dag den dödligaste terroratta­cken i Indonesien. Men faktum är att Indonesien, med världens största muslimska befolkning, har en relativt liten jihadiströ­relse sett till landets storlek. Genom åren har flera attacker avvärjts av polisen eller misslyck- ats på grund av dåligt konstruera­de bomber.

Trots rapporter om att terrorgrup­pen IS bedriver aggressiva rekryterin­gs- och propaganda­kampanjer i Indonesien är det relativt få indonesier som rest för att strida med gruppen i Irak eller Syrien. En rapport från säkerhetsi­nstitutet Soufan Group citerar regeringen­s egna siffror från juli 2015 där man uppskattar att omkring 700 av de utländska IS-krigarna i Irak och Syrien kom från Indonesien. Som jämförelse: Säpo uppskattar att det är uppemot 300 personer som rest från Sverige – ett land med 26 gånger mindre befolkning – för att strida för IS.

En förklaring till att radikal islam, än så länge, haft begränsade framgångar i Indonesien är Detachment 88, polisens särskilda anti-terrorstyr­ka, som upprättade­s efter Balibombni­ngarna och som utrustats och tränats av USA och Australien. Detachment 88 har oskadliggj­ort Jemaah Islamiyah och dödat eller gripit flera av deras högsta ledare, däribland Abu Dujana som greps i juni 2007. Två månader efter hotellbomb­ningarna i Jakarta, i september 2009, dödade Detachment 88 en av terrorgrup­pens sista ledare på fri fot, Noordin Mohammad Top. AMIR PARKERAR BILEN och visar vägen till sitt hem. Han berättar att han greps av Detachment 88 i augusti, innan de hann genomföra bombattack­en mot presidente­n.

Han dömdes 2010 under Indonesien­s anti-terrorlags­tiftning för att ha ”undanhålli­t informatio­n och skyddat terroriste­r” till åtta år i fängelse.

Han släpptes ut efter fem år på grund av gott uppförande och för att han i fängelset tog avstånd från radikal islamism.

Det var Balibombni­ngarna som fick upp Amirs intresse för jihadismen. Han var med i en läsecirkel där de studerade koranen och pratade mycket om jihad.

– I rättegånga­rna mot dem som

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden